#07 | Zelf muziek maken

Sven en Johan hebben iets met muziek. Zoals zoveel mensen uiteraard. Maar waar vele prefereren om slechts naar muziek te luisteren, besloten Sven en Johan al op vroegere leeftijd zelf te experimenteren met het maken van muziek. Met FastTracker wel te verstaan. Het was een uitdaging om een fijne beat te produceren met alle mogelijkheden en (vele) beperkingen die het programma je oplegde. Sven en Johan hebben er zelfs drie albums uit weten te poepen.

Speciaal voor deze aflevering schuift Frank Buschman weer eens aan. Gezamenlijk praten de mannen over de liefde voor muziek en hun eigen ervaringen in het maken van muziek. Daarnaast komen er diverse luisteraars aan bod die hun eigen ervaringen en muziekproducties delen. Kortom, een hele gave aflevering compleet in het teken van muziek.

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan en Frank
Lengte aflevering: 2.16.43
Datum: 22 maart 2016

Deze aflevering kun je ook luisteren via:

Pro-tips:

  • LMMS (Een open source music tracker)

Onze muzikale luisteraars

00.00.21 Introductie
Het decor staat op instorten, de mannen hebben de slappe lach want Frank Buschman sluit weer eens aan en er staat muziek, heel veel muziek, op het programma.

Even bijpraten

00.00.53 Babytalk
Frank Buschman, wellicht kent u hem wel van aflevering 2 over de elektrische auto, is weer eens te gast. Tijdens zijn eerste optreden in Praatje Podcast, gaf Frank aan met z’n vrouw in blijde verwachting te zijn van hun eerste kindje. En nu een paar maanden verder, is het zover: Anna is geboren. Alle clichés over ouderschap en kinderen komen voorbij en Sven kan ze alleen maar beamen, want ze zijn stuk voor stuk waar.

00.00.00 Tot ziens draken hallo woestijn
Sven valt even stil wanneer hij Johan vraagt wat hij de afgelopen dagen gedaan heeft. Sven verwacht een update over Dragon Age Inquisition, maar in plaats daarvan begint Johan over Black Dessert. Even uit het veld geslagen, roept Sven Johan tot de orde. Wat is hier aan de hand? Johan neemt even adem en begint te praten.

Dragon Age wordt nog wel gespeeld, maar mondjesmaat. Johan was toe aan meer online samenwerking en dus werd er gezocht naar een goed alternatief. En deze is gevonden in de vorm van Black Dessert. Black Dessert is een MMO voor op de PC. Het spel is ontwikkeld in Azië en nu ook in Europa beschikbaar. Gezamenlijk met zijn vrouw en broertje speelt Johan deze game. Deze game leent zich goed voor gezamenlijke spelsessies en ziet er een stuk mooier uit dan Dragon Age (aldus Johan).

Een draak vliegt weg richting de horizon. Wanneer de draak zijn gezicht nog een keer draait, is een traan te zien en horen we hem iets mompelen in de trant van “Vuile verrader”.

00.00.00 Geen onderwerp voor Partij van de Dieren
De uitzending wordt even stilgezet want Frank wil even een seconde stilte voor de kip. De kip van Frank (jawel, Frank houdt kippen) was ziek, heel ziek. En dus moest Frank iets. Normaliter gaat Frank met zijn kippetjes naar de dierenarts als deze ziek zijn. Maar dit keer vond Frank, als de Alpha van zijn kippenroedel, dat hij het heft in eigen handen moest nemen en een daad van liefde moest uitvoeren, lees: de kip uit zijn lijden verlossen. Dus pakte Frank de kip bij zijn poten, ging deze ondersteboven zodat de ‘stretch’ erin kwam, pakte een ijzeren schep en niet lang daarna bleef het stil, ijzig stil. De kip was niet meer. Daarna gaf Frank zijn kip een laatste rustplek in de groene kliko. Kip, rust zacht….

00.00.00 De onbetaalbare Tesla
Sven doet geheimzinnig over zijn onderwerp voor ‘Even bijpraten’. Hij noemt zichzelf zelfs een ware Nostrodamos. Niet omdat hij net zo oud is, maar vanwege diens voorspelbare gaven. Sven heeft namelijk eens een uitspraak gedaan over Tesla en wel in Aflevering 2 van Praatje Podcast (over de elektrische auto). En nu lijkt het er sterk op dat deze uitspraak waarheid gaat worden. Sven voorspelde namelijk een betaalbare Tesla. Wat blijkt nu; deze gaat er komen ook. Niet in huize Sven, maar op de markt. Tesla model 3 is namelijk onthuld (nouja, tijdens het opnemen van deze aflevering duurde dit nog een week, maar alle signalen wezen die kant uit en nu blijkt het dus ook zo te zijn).

De Tesla model 3 wordt ook wel de betaalbare elektrische middenklasser genoemd. En niet zonder reden, want dit vehicel is verkrijgbaar vanaf 31.000 euro’s. Dat is tenminste even wat anders dan bijna een ton neerleggen om elektrisch te kunnen rijden. Met een actieradius van 320 kilometer en de looks van een model S, gaat dit pronkstuk de keiharde concurrentie aan met het huidige middenklassersegment binnen de elektrische auto’s. Frank is onder de indruk en ziet zijn kansen om ooit Tesla te gaan rijden beduidend dichterbij komen. Voor 1000 euro kan je een pre-order plaatsen voor deze Tesla. De productie staat gepland medio 2017 en vanaf 2018 zal er (mits Tesla deze strakke planning gaat halen) geleverd worden.

00.00.00 Liedje van Johan (Gemaakt met FastTracker ergens in 1999)

00.00.00 Zelf muziek maken
Frank, Johan en Sven maakte vroeger muziek met Fasttracker. Het leverde in die tijd heel veel korte nachten op. Want als je eenmaal in die flow zat, was je niet te stoppen. Er zit voor alle drie de mannen magie in het zelf muziek maken. Frank omschrijft het als wat hij ook wel eens met gamen ervaart, namelijk, dat je begint en even knippert met je ogen, om er vervolgens achter te komen dat er alweer 4 uur verstreken zijn. Huh? Waar is die tijd gebleven?

Sven heeft lang nagedacht over een pakkende opening voor deze aflevering, begint te praten (preken volgens Frank) en al snel krijgt de slappe lach vat op hem. Daar waar hij Johan een existentiële vraag wil stellen, blijft het nu bij ‘Wat heb je vandaag gegeten?’. Tijd  voor een liedje.

00.00.00 Liedje van Sven: ‘Scream’ (gemaakt met Fasttracker ergens in 1999)

00.00.00. Wat is muziek voor Johan, Frank en Sven
Sven probeert het nogmaals en stel nu de oprechte vraag aan Johan: Wat is muziek voor jou? Johan legt uit dat muziek voor hem een motivator is, een manier om herinneringen te koppelen en een stukje ontspanning. Frank beaamt dit en geeft aan dat hij muziek vooral draait bij het doen van werkzaamheden. Ook voor Sven geldt dit. Hij is meestal bezig met sporten of in en rond het huis werken, steevast met muziek op. Daarnaast is muziek voor Sven een stimulans van emoties. Net als alcohol versterkt muziek de emoties die je op dat moment ervaart.

00.00.00 Zelf muziek maken en FastTracker
Bij zelf muziek maken denken alle drie direct aan FastTracker. Voor Frank en Sven kwam daar zelfs ProTracker (voor de Commodore Amiga) nog voor. Met weemoed denken Johan, Frank en Sven terug aan die goede oude tijd waarin tijd heel relatief was en de nachten te kort voor hun muzikale escapades.

FastTracker was hét programma op de pc waarmee de mannen eind jaren 90 muziek maakte. Het was een zogenaamde tracker. De beste omschrijving komt van Johan, die het als volgt uitlegt: Je hebt een bibliotheek met geluidjes, deze geluidjes kun je inladen en plaatsen in één of meerdere tracks op een tijdlijn. Met een bepaalde snelheid (beats per minute(BPM)) loopt deze tijdslijn en wanneer het geplaatste geluidje langskomt, wordt deze afgespeeld op de ingespeelde hoogte. Zet meerdere tracks naast elkaar en plaats op een aantal tracks de beat (drum, bass, hihat, snare) en op de rest de melodie etc. en een idee voor een liedje is daar. Monteer dit af door meerdere secties te maken en de hit is geboren.

00.00.00 Uitdaging van Johan
Daar zat Johan met z’n handen in het haar. Hij moest namelijk aan de bak. Johan is een man van z’n woord, want hij is de uitdaging niet uit de weg gegaan, maar heeft deze met twee handen aangegrepen: zelf een liedje maken. Maar FastTracker is niet meer, dus moest Johan opzoek naar een ander programma en dat is LMMS geworden. Een Open Source music tracker. Johan vond het erg lastig om weer in de flow te komen die hij vroeger wel veelvuldig had. Voordeel met vroeger is dat Johan nu tijdens zijn treinrit aan de slag kon met muziek maken. Dit resulteerde in een kort liedje. Noem het een opbouw naar een uiteindelijk liedje. Wel begint het bij Johan nu zachtjes te kietelen. Mocht hij muziek nodig hebben voor één van zijn projecten, zal hij dit proberen te doen met LMMS.

00.00.00 Liedje van Frank: ‘Let it snow’ (Gemaakt met FastTracker ergens in 1999)

00.00.00 Muziek van Niels Keetels (a.k.a. Apenheul op het BB-forum)
Niels is een luisteraar van Praatje Podcast en je kunt hem gerust een artiest noemen. Muziek stroomt door zijn aderen en samen met zijn neef heeft hij ook aardig wat aan de weg getimmerd op muzikaal vlak. Niels wilde eerst een nieuw liedje maken voor deze aflevering, maar kwam daar niet aan toe. Gebrek aan tijd, we (her)kennen het allemaal. Dit is wat Niels vertelt:

“Ik kom maar niet echt aan nieuwe muziek schrijven toe (moet een aantal papers nakijken), maar ik heb wel twee ‘aparte’ oude nummers met een verhaal. De overeenkomst tussen beide nummers is dat ik de projectbestanden kwijt ben geraakt 😉

Bv het eerste nummer uit dit youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=tqdYq8enPb8

Dat is het allereerste nummer wat ik ooit met Propellerhead Reason gemaakt heb (destijds nog versie 2.0). Het was eigenlijk muziek bestemd voor een demoscene demo maar die is niet afgekomen. Het leent ook een sample uit een van mijn favoriete demos (https://www.youtube.com/watch?v=MGzyOxNyd4U). Ik zat destijds ook in de hacker scene vandaar dat het nummer ook gebruikt werd om een product te promoten.

De andere is het tweede nummer wat ik ooit samen met een neef van mij geschreven heb (ook weer alle sporen kwijt) maar ook  is het ‘niet meer’ de stijl wat we ons album mee willen geven vandaar dat we vaak vergeten dat we deze ooit hebben gemaakt:https://files.scene.org/view/parties/2005/tum05/mp3_ogg/danny_+_niels_keetels_-_radiation.zip

00.00.00 Uitdaging van Frank
Frank is door gebrek aan tijd, slaaploze nachten als kersverse vader en de waan van de dag, niet toegekomen aan het maken van een nieuw liedje. Johan is verbolgen en staat op het punt de uitzending te verlaten. Dit kan gelukkig voorkomen worden wanneer Frank begint te vertellen over hoe hij te werk ging als hij muziek ging maken. Hij kwam in de ‘flow’ die al eerder beschreven is, en stampten er diverse hits uit. Johan was altijd wel onder de indruk van het werk van Frank. Frank is onder indruk van Johan zijn confession. ‘Heb ik toch één fan gehad’ zegt Frank grappend. Verder vertelt Frank dat hij soms zo opging in de muziek dat hij er slecht van kon slapen. Toen kon je nog niet zo snel en makkelijk muziek verspreiden als nu, dus moest je een hele nacht of een heel weekend wachten om een floppy over te dragen aan je maten zodat zij het liedje thuis dan konden gaan beluisteren. Je wordt er haast nostalisch van. Verder was Frank en Sven altijd een vaste combinatie als het aankwam op muziek maken en remixen. Sven maakte dan het liedje en Frank kon niet wachten om er mee aan de slag te gaan en deze te remixen tot een degelijk eindproduct stond. Andersom is het nooit gelukt. Sven kon maar niet tot een geslaagde remix komen. Ieder zijn kwaliteit.

00.00.00 Uitdaging van Sven (Liedje: ‘Hataraki’ gemaakt met GarageBand)
Volgens Frank heeft Sven het nog. Sven is zelf ook te spreken over het resultaat. Hij beleeft weer oude tijden en veel plezier in het maken van muziek. Met GarageBand voor Apple, is hij aan de slag gegaan. En naarmate de tijd verstreek kreeg hij het programma steeds  beter onder de knie. Nu is hij niet meer te stoppen en heeft Sven ondertussen al 4 liedjes gemaakt. Binnenkort maakt hij een SoundCloud account aan voor om zijn muzikale uitspattingen met de wereld te delen. Dit liedje welke hij speciaal voor deze aflevering gemaakt heeft, noemt Sven ‘Hataraki’ wat Japans is voor ‘arbeid verzetten’. Het is een upbeat dancetrack met invloeden van Orbital en Sven Väth.

00.00.00 Muziek van Paul de Vries a.k.a. Dr.Drips
Dr. Drips, niet te verwarren met Dr. Dré, is een rasartiest. Deze man heeft zelfs een carrière  gehad met een band. De band (No Repair) maakte The Prodigy-achtige muziek. Nu bestaat deze band helaas niet meer en maakt Paul muziek voor zichzelf en deelt deze via SoundCloud. Voor deze aflevering heeft Dr.Drips een hele fijne plaat gekozen die hij eens heeft gemaakt. Dit is wat Dr. Drips vertelt:

Ik ben Paul de Vries a.k.a. Dr. Drips inmiddels alweer 33 jaar.
Zo lang ik al herinner was ik geïntrigeerd door muziek en wou het zelf kunnen.
In het begin maakte ik mijn eigen mixjes met een draaitafel met ingebouwde cassette.
Maar er ging een wereld voor mij open toen we thuis een Amiga 500 kregen.

Hierop maakte ik mijn eerste deuntjes met OctaMED. Later overgestapt naar Pro Tracker.
Pro Tracker was een hele tijd mijn hoofd programma. Ik maakte in deze tijd mijn eerste eigen happy hardcore deuntjes en had inmiddels ook een Sampler waarmee ik eigen geluiden kon opnemen!

Later had ik niet meer genoeg aan de 4 kanalen die de Amiga te bieden had. Ik heb nog een tijdje Digibooster Pro gedraaid, zelfs ge-emuleerd later op de PC. zo heb ik mijn eerste album B-U uitgebracht via Peoplesound.com (voorloper van myspace e.d.)
Zo heb ik het met mijn Amiga volgehouden tot 2001! Maar toen ik een band wou beginnen moest ik toch iets moderners. Al snel had ik door dat er mensen bezig waren een moderne ‘Tracker’ te maken. Dit was Renoise wat ik tot de dag van vandaag nog gebruik.

De band die we hadden heette No Repair. Ik omschrijf het altijd als een soort the Prodigy met wat meer gitaar. Maar we hebben ook vaak Atari Teenage Riot, Nine Inch Nails enzovoorts gehoord van het publiek. Na een hoop tijd en geld hierin gestoken te hebben is de band soort van opgeheven doordat mensen andere levens kregen en gingen verhuizen. Ik mis het nog elke dag.

Tegenwoordig is muziek maken nog steeds een passie, maar nu toch op een lager pitje.
Gewoon een beetje voor mijzelf, en die paar volgers die ik hopelijk blij maak met mijn getimmer.

oude site No Repair: http://kabel.netvisit.nl/~vries62/

ik kon niet echt een nummer kiezen maar laten we deze doen: https://soundcloud.com/drdrips/fragile

en voor de gamers onder ons een remix van Donkey Kong:
https://soundcloud.com/drdrips/donkey-kong-fear-factory-80s

00.00.00 Muziek van Tom a.k.a. MesMan-Live
Als laatste luisteraar bespreken we en luisteren we naar muziek van Tom, ook wel bekend onder de naan MesMan-Live. Tom maakt hele fijne muziek. Hij treedt zelfs op met hele grote opstellingen. Het verhaal van Tom begint met Fruityloops (een programma dat vele van ons vroeger kende en/of gebruikte) en groeide uit tot drumcomputers en samplers. Dit is wat MesMan-Live vertelt:

Ik heb altijd al een passie voor muziek gehad en als ik dan op een feestje stond dan dacht ik alleen maar hoe maken ze dat nou ? Ik was altijd al wel nieuwsgierig waarmee ze t maakten (toen de tijd had je vinyl of live sets en geen i-pods etc ) ..en eigenlijk door vrienden (die toen al bezig waren met verschillende muziek programma’s en drumcomputers) het zelf dus ook gaan proberen en meer in gaan verdiepen.

Ik wou men eigen shit maken…waar mensen op konden dansen, trippen, spacen of wat dan ook en optreden op leuke feestjes tot diep in de nacht en mensen zien genieten voor de speakers 🙂

Ik ben begonnen met fruityloops en daar eigenlijk alleen maar live sets gemaakt..kort daarna kocht ik mijn eerste drumcomputer/ groovebox en daarna samplers synths etc,…een hele hoop machines hehe. Ik had toen optredens met missschien wel 9 apparaten tegelijk met midi gesynct…opzich was t allemaal wel leuk, maar ik ben er wel achter gekomen na zo veel jaren dat een kleine set toch makkelijker is en qua sound kwaliteit ook beter, omdat het lastig is om allles te mixen, met te veel geluiden.

Tegenwoordig gebruik ik de machine voor het produceren van tracks en combineer ik het met mijn andere gear.

02.06.38 Afsluiten met een prijs!
Johan, Frank en Sven bedanken de luisteraars voor hun input en voor de recensies die zij achterlaten. Tijdens de vorige aflevering van praatje podcast heeft Sven beloofd een prijs weg te geven aan iemand die een recensie achter zou laten op de site of op iTunes. Dit is niet gelukt en toch is er een winnaar. Want nog voordat de opname van de vorige aflevering werden opgenomen, blijk niemand minder dan Stannie2000 een recensie achter te hebben gelaten! Daar zijn we uiteraard heel er blij mee. Daar doen we het voor 🙂 En dus wint Stannie2000 een mooie prijs. Hiervoor zouden we graag willen dat Stannie2000 en email stuurt naar info@praatjepodcast.nl zodat we hem zijn prijs op kunnen sturen.

Daarnaast zullen we met enige regelmaat iets weggeven aan die personen die een recensie achterlaten op de website of op iTunes. Dus hou ons in de gaten.

De volgende aflevering van Praatje Podcast verschijnt op dinsdag 10 mei 2016

Readers Comments (2)

  1. Ik speel mijn live sets op verschillende manieren. Alles Is gesync via midi kabels. wat ik al zei met drumcomputers synths samplrs(en dan niet de drum computers waar je op moet gaan drummen met een stokje 😉 ik had toen de tijd 13jaar geleden een jomox (909clone) waar ik mijn beats uithaalde.. En live in de sequencer mee speelde. Yamaha an200 voor synth loops en live met de knoppen freaken.. Roland mc09 ook een synth( 303 clone)D2, sp808(sampler), 505,mc303. En verder korg electribes eigenlijk bijna alle versies. Future Retro van retron ook een (303 clone) tegenwoordig voor optredens gebruik ik alleen nog mijn korg electribes voor de beats en synth s en mijn laptop voor overige sounds.met de laptop gebruik ik nu de machine mk2 van native voor produceren van tracks en live sets -en dan in combinatie met mijn electribes-Of soms nog fruityloops.en ik gebruik ook traktor voor Dj sets.
    Ik heb al samples klaar staan die ik dan live aan en uit kan zetten. En tegelijkertijd in de sequencer kan veranderen.het probleem is als je alleen met hardware werkt, Is dat je soms een beetje vast komt te zitten met je sound..waardoor je set erg saai /kaal klinkt. Omdat je maar een beperkt aantal sounds kan creëren per machine.
    Zo heeft iedere machine zijn eigen sound..En mogelijkheden. En manier van werken. Ik ben het laatste jaar meer bezig geweest met het produceren van tracks , dan met optreden.maar ik moet zeggen dat het wel weer tijd wordt om weer eens te knallen.dus heb je iemand nodig voor een knal feest laat t me weten ik doe nog steeds aan optredens!!!! ! Je kan me ook vinden op https://m.facebook.com/officialmessiaslive/

    En natuurlijk soundcloud

    • Bedankt voor je toelichting Tom. Ik zie je een aantal keer wat samplers/synths noemen. Ikzelf heb hier geen ervaring mee, anders dan dat de sound van sommige van deze apparaten worden gesimuleerd in software als Garageband. Als de we 303 nemen, is maakt deze zo populair/bijzonder? Het klinkt verder in ieder geval dat je je voor een live-optreden geen breuk meer hoeft te tillen. Of is het evengoed nog een hele onderneming?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*