Internet of Things, je weet wel, alledaagse objecten voorzien van een verbinding tot het wereld wijde web en Plof! Ineens zijn ze een stuk intelligenter. Johan en Sven denken het zijne ervan. Zo ook de luisteraars. Wat betekent het slimmer worden van objecten en diensten voor onze privacy? Maakt het je leven makkelijker of zorgt het er voor dat we langzaam transformeren naar een soort van robots? Kunnen we straks nog wel zelf autorijden? En waar ligt de nuance tussen ondersteunend en dwingend? In deze aflevering gaan Johan en Sven opzoek naar antwoord op al deze vragen.
Verder heeft Johan de PlayStation 4 Pro gekocht en hebben Sven en Johan een aantal games gespeeld. Benieuwd geworden? Luister dan snel naar deze ruim 2,5 uur durende aflevering!
Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 2:35:28
Datum: 03-01-2017
Deze aflevering kun je ook luisteren via:
Download MP3
SoundCloud
iTunes
Johan gaat als een Pro
Johan is blij, zo blij, dat hij zichzelf een cadeau heeft gegeven. Een PlayStation 4 Pro! Het vertellen van zijn zoektocht, de aanschaf en het uiteindelijk werkend krijgen van de PlayStation 4 Pro, blijkt lastiger dan gedacht. Dat komt vooral omdat Sven hem continue onderbreekt met allemaal anekdotes die bij hem opkomen. Maar, boy o boy, wat is Johan blij met zijn PlayStation 4 Pro. Verder heeft Johan zijn eerste stapjes gezet in Metal Gear Solid: The Phantom Pain en heeft Sven de demo van Resident Evil 7 gespeeld.
Internet of Things
Johan en Sven gaan de wereld van Internet of Things verkennen. Dit blijkt een fenomeen te zijn met heel veel mogelijkheden, maar wat nog veel meer vragen oproept. Het valt Johan en Sven direct op dat alleen al de naam Internet of Things te vaag is en dat daarmee de propositie te onduidelijk is. Dus hebben de mannen een eigen naam bedacht: Smart Connect!
Wat vinden de luisteraars?
Drie luisteraars hebben input geleverd voor deze aflevering. Hen is de vraag gesteld: Wat versta je onder internet of things en als je zelf een toepassing mocht verzinnen, wat zou dat dan zijn?
Sido
1. Wat is jouw beeld van IoT?
Het is zeker interessant! Voor mijn gevoel staat het alleen nog echt in de kinderschoenen en het is raar dat dit soort ontwikkelingen zo lang op zich hebben laten wachten. Kijk bijv. naar CV verwarming, pas sinds kort zijn er systemen waar je per kamer een temperatuur kan instellen en die zijn nog erg duur.
Het zijn nu alleen nog te veel gesloten systemen die vaak niet met elkaar samen werken. Vaak missen ze ook nog net de handige features en hebben ze weer andere features die eigenlijk niet nuttig zijn, maar meer laten zien wat ze kunnen bouwen. Doet me een beetje denken aan de begin jaren van internet :laugh:
Daarnaast is ook privacy een ding. Het constant maar naar de cloud sturen van informatie zonder dat de eindgebruiker weet wat er verstuurd wordt en hoe er mee om wordt gegaan. Bijv. of de beveiliging ook in orde is, mooi voorbeeld is bijv. iCloud van Apple die niet beveiligd was en dus door script kid was “gehackt” door simpel weg email adressen en wachtwoorden te raden (geautomatiseerd, dat dan weer wel 😉 )
2. Als jij van een alledaags (gebruikers)voorwerp een slimmere IoT variant mocht maken, wat zou dit zijn en hoe zou dit werken?
Ik gebruik nu al wel media streaming. Dus video, muziek en games streamen van het ene device naar de andere en iPad die je bijv. als afstandsbediening kan gebruiken voor tv of muziek. Dat wil ik nog wel wat gaan uitbreiden dat het allemaal wat lekkerder werkt.
Daarnaast zit ik nog te wachten op een Onion Omega2, daar wil ik dan zelf wat dingen mee gaan bouwen. Als eerste projecten, bewegingen detecteren in het trappenhuis en daarmee het licht aan zetten. Daarna zullen er nog wel meer projectjes volgen :laugh:
Voor mij is wel belangrijk dat alles een open api heeft, zodat het met elkaar kan communiceren. Als het niet met elkaar samenwerkt, kan je er dan altijd nog wel wat zelf voor bouwen.
Niels
1. Wat is jouw beeld van IoT?
Het is een tweesnijdend zwaard IMO. Aan de ene kant super interessant voor ‘smart living’ waarin je omgeving zich naar jou en omstandigheden aanpast. Aan de andere kant is het afhankelijk van een lokaal netwerk of internet, met alle mogelijke veiligheidsrisico’s en storingen van dien. Ik denk dat IoT met name interessant is voor gamification waardoor saaie activiteiten die je vaak moet doen zoals tanden poetsen een directe payoff krijgen. Vooralsnog komt het meeste neer op data verzamelen en inzichtelijk maken maar het wordt pas interessant als die data betekenisvol wordt voor de gebruiker.
Ik heb zo’n Belkin WeMo power switch die je met het ITTT (if this then that) protocol kan programmeren; er zijn op internet duizenden gratis scriptjes voor te vinden waarmee je bijvoorbeeld iets kan maken waarmee de waterkoker automatisch aan gaat wanneer je wekker gaat. Mijn pet-project (letterlijk ‘pet’ project) is toepassingen maken waardoor ik op afstand contact kan hebben met een huisdier. Dus met die Belkin WeMo heb ik ook een motion sensor die een tijdje in het hok van de hond van mijn ouders hing, elke keer als hij daar doorheen loopt dan wordt dat geregistreerd in een Google Spreadsheet bestand in mijn Google Drive. Simpel, maar dan wist ik iig of ie ligt te slapen of ergens aan het spelen is 🙂
Daarnaast heb ik een Arduino-kit met sensoren en WiFi waarmee ik vorig jaar het voornemen had om zogenaamde ‘stupid pet toys’ te maken, soort games voor honden. Maar daar heb ik uiteindelijk nooit echt tijd voor genomen helaas :/
2. Als jij van een alledaags (gebruikers)voorwerp een slimmere IoT variant mocht maken, wat zou dit zijn en hoe zou dit werken?
Ik zou de koelkast en producten voorzien van NFC zodat de koelkast zelf weet hoe lang producten nog houdbaar zijn of wanneer bijvoorbeeld je melk bijna op is. Dan kan ie je push-bericht kan sturen op je mobiel wanneer iets bijna over-datum of op is.
Pius
Laat me eerst even reageren op de term “internet of things”. Ik weet dat jullie hem niet verzonnen hebben Sven, maar ik krijg echt braakneigingen van dat soort terminologie :P. Valt voor mij in dezelfde categorie als de managementtermen, waar ik ook een redelijke allergie tegen heb ontwikkeld.
Dat gezegd hebbend:
1. Wat is jouw beeld van IoT?
Het kan interressant zijn, maar ik val toch echt in de categorie van mensen die de gevaren hiervan ziet in brede zin. Zo zijn er de veiligheidsrisico’s voor hacks en dergelijke. Ik zag laatst op tv een documentaire over beveiligingscamera’s. Ongeveer 40% daarvan is beveiligd met standaard wachtwoorden (Admin/Admin) of zelfs geheel niet. Hackers/dieven kunnen gewoon kijken wat er gebeurt in winkels, openbare gebieden of zelfs zwembaden. En dan hebben we het in dat geval nog over technologie die bekend is en waarvan ook de risico’s te bevatten zijn voor mensen.
Ik vrees in die zin voor de wat meer innovatieve toepassingen van zaken die op internet zijn aangesloten. Het klinkt vaak leuk en het kan heel veel, maar de keerzijde is in veel gevallen vele malen groter. Daarmee zeg ik niet per se dat het van mij allemaal niet hoeft, maar een gepaste terughoudendheid kan wat mij betreft geen kwaad.
2. Als jij van een alledaags (gebruikers)voorwerp een slimmere IoT variant mocht maken, wat zou dit zijn en hoe zou dit werken?
Idee van Niels is briljant. Voor mij zouden het toch echt zelfrijdende auto’s zijn. Oplossen die files en lekker chillen tijdens de rit in je eigen privé-trein! Ik vind wel dat op een bepaalde manier (misschien buiten de snelwegen ofzo) autorijden in de wereld van zelfrijdende auto’s ook gewoon nog handmatig moet kunnen. Ik ben namelijk een enorm fan van auto rijden en ik weet dat velen dat met mij zijn. Het zou zonde zijn als die ervaring verloren gaat (hoewel men de autorijd-ervaring in de standaard-leasebak toch al niet heeft :P).
Huishoudelijk mededeling
Sven en Johan danken de luisteraars voor hun inbreng en uiteraard iedereen die geluisterd heeft naar deze aflevering. De huishoudelijke mededelingen worden behandeld, o.a. waar Praatje Podcast allemaal de vinden is.
Kom ik er gisteravond achter (doordat mijn samsung wasmachine ermee stopt) dat Samsung zijn/haar connectie platform “smart home” heet.