#10 | Game-herinneringen

Niks is zo verraderlijk als het menselijk geheugen. Zeker als het aankomt op herinneringen. We romantiseren de fijne en verbloemen de minder leuke momenten. En dan komt nostalgie en melancholie om de hoek kijken. We denken terug aan die tijd dat je zorgeloos was en het enige waar je je druk om maakte was wat je nu weer eens moest gaan doen. Verveling lag telkens op de loer. Maar gaat dit ook op voor de game-herinneringen?

Johan en Sven hebben aan de luisteraars gevraagd om hun mooiste game-herinneringen te delen. Hieruit bleven 4 mooie verhalen over en wel die van Galious, Niels, Wilco en Stannie2000. Ook Johan en Sven kropen diep in de krochten van hun ziel om de aller beste, aller mooiste en aller fijnste game-herinneringen op te halen en met jullie te delen. Benieuwd welke herinneringen dit zijn? Luister dan snel naar deze aflevering!

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 2.54.00
Datum: 19 juli 2016

Deze aflevering kun je ook luisteren via:

00.01.23 Introductie
Johan en Sven zijn blij met de luisteraars, Sven probeert Johan te overtuigen Ray Donovan te kijken, Johan heeft een nieuwe lifestyle en game-herinneringen worden opgehaald.

00.05.17 Ray Donovan

Ray Donovan is een fixer. Sven vindt Ray een coole gast. Ray Donovan is een serie die Sven samen met zijn vrouw kijkt op Netflix. Sven probeert Johan te overtuigen naar deze serie te gaan kijken. Zoals Sven het omschrijft, doet de serie Johan enorm denken aan een andere serie, namelijk Suits. Johan is uiteindelijk wel geïntrigeerd.

00.23.37 Low Carb Life Style

Johan en zijn vrouw zijn een nieuwe weg in geslagen. En wel die van minder koolhydraten eten. De voornaamste reden voor Johan is om minder honger te hebben. Daarnaast is hij er toch wel van overtuigd dat zoveel suikers eten (want dat zijn koolhydraten) niet goed is voor je gezondheid. Sven is trots op Johan. Hij eet al heel wat jaren volgens het ‘jagers verzamelaars principe’. Dit betekent eigen zoveel als: zolang eten er uitziet zoals het in zijn origineel, meest basale vorm is, kun je het eten. Dus zoveel mogelijk puur. Gezamenlijk  bespreken Johan en Sven de voors en tegens van deze lifestyle.

01.00.11 De mooiste game-herinneringen
Johan en Sven hebben van jongs af aan veel samen gegamed. Heel veel samen gegamed. Johan was de man van de consoles, Sven die van de Amiga en de PC. Samen spelen samen delen, zo ook met de gameherinneringen die de mannen ophalen. En dat zijn mooie verhalen en anekdotes. Daarnaast hebben ook Peter (Galious), Niels (Apenheul), Wilco en Stan (Stannie2000) hun mooiste verhaal gedeeld.

Sven vertelt over:

  • De Commodore AMIGA
  • Tom Clancy’s Rainbow Six
  • Gran Turismo

Johan vertelt over:

  • Bad Dudes
  • Golden Eye
  • Playstation

De verhalen van onze luisteraars

Peter (Galious): Street Fighter II
Een van mijn mooiste game-herinneringen is de zomer van 1992. Alle games magazines stonden al maanden lang vol met nieuws over Street Fighter II, die dat jaar voor de Super Nintendo uit zou komen. Ook al had ik de game zelf slechts één keertje gespeeld in de arcadehal (en bakte ik er niks van), was ik helemaal gehyped voor de Super Nintendo versie. De Europese release zou nog tot het einde van het jaar op zich laten wachten, maar bij een lokale gameshop kregen ze de Amerikaanse versie vrij kort na de USA release datum in juli/augustus binnen. Ik had de game daar al ver van tevoren gereserveerd en het wachten werd bijna ondraaglijk. De nacht voordat ze hem eindelijk binnen zouden krijgen heb ik praktisch niet kunnen slapen van de opwinding, waarbij alle screenshots van de game die ik de maanden ervoor in de bladen uitvoerig had bestudeerd de hele nacht voor mijn geestesoog bleven zweven. Zo vroeg mogelijk die ochtend naar de gameshop gespoed om te kijken of ze hem al binnen hadden en ja hoor, Street Fighter II was here!

Ik geloof dat ik er zo’n 200 gulden voor heb moeten lappen plus nog eens iets van 50 of 100 gulden voor een converter om de Amerikaanse cart te kunnen spelen op mijn PAL SNES, een flinke rib uit het lijf op die leeftijd, maar man oh man, het was het geld dubbel en dwars waard. Ik heb die zomer met een paar vrienden van school niets anders gespeeld dan Street Fighter II. Van de basics tot alle special moves leren (wat allemaal compleet nieuw was voor ons), hoe te spelen met alle characters, we bleven maar oefenen en spelen zonder er genoeg van te krijgen. Those were the days…

Niels (Apenheul): De Nintendo 64
Wat betreft mijn mooiste game-herinnering dan ga ik helemaal terug naar de launch van de Nintendo 64, de console waar ik al lange tijd mezelf voor lekker aan het maken was met een videoband met trailers. Mijn ouders wisten dat ik de console heel erg graag wilde maar we hadden niet gepre-ordererd, athans, toen noemden we dat nog geen pre-orderen maar jezelf op een lijst laten zetten voor de eerste levering. Naarmate de launch dichterbij kwam had een klasgenoot het er steeds over dat ie in een winkel een demostation had gezien en dat Mario 64 gaver was dan je je voor kon stellen. Een paar dagen voor launch vertelde hij mij dat hij de console binnen twee dagen waarschijnlijk in huis zou hebben en dat ik de Nintendo 64 bij hem thuis zou mogen zien. Op de dag van de launch zelf kwam daar iets tussen; ik was erg teleurgesteld de Nintendo 64 niet te kunnen zien voor het weekend. Zoals altijd fietste ik een half uur tussen school en thuis, en naarmate ik dichter bij de voordeur kwam merkte ik op dat er een spoor van sticky-notes aan de ramen en muren bevestigd waren met daarop geschreven “46?”, “46?”. Het spoor liep naar de grote tafel in de woonkamer waarop een doos in paper zat waar nog meer van deze 46-sticky-notes op bevestigd waren. Mijn hart klopte in mijn keel.. “het zou toch niet?..” ik trok het papier er vanaf en jawel hoor! Een Nintendo 64 console, met Super Mario 64!

Toen ik Super Mario 64 voor het eerst opstartte kreeg ik zoveel prikkels dat ik na 1 ster gehaald te hebben moest saven en afsluiten, maar steeds kwam ik na een half uur weer terug. ZO GAAF! Mijn vader vroeg of ik tevreden was en of ik misschien nog een spel wilde hebben (destijds had je Super Mario 64, Pilotwings, een Star Wars game en een sport game als launch lineup in ons dorp). Ik koos voor Pilotwings omdat daar ook een filmpje van op mijn videoband stond en omdat ik Flight Simulator altijd te gek vond. Zo wisselde ik telkens af tussen Pilotwings en Super Mario 64 en kon mijn geluk niet op.

Wilco: World of Warcraft
Mijn beste game herinneringen bewaar ik aan World of Warcraft. Het was voor het eerst en eigenlijk ook de enige keer dat ik in aanraking kwam met een MMORPG. Als spel vond ik het fantastisch om te spelen, ook omdat je een hele sociale kring opbouwde. Ik ben zelfs gast geweest op een trouwfeest in WoW en ik heb er ook een keer oud en nieuw gevierd (beetje sneu? ;-).

Als fenomeen intrigeerde me het ook mateloos. Dat er in een virtuele wereld een hele maatschappij ontstond met een eigen economie, normen en waarden vond ik erg leuk om mee te maken. Dat er inderdaad trouwpartijen en vriendschappen ontstonden, vond ik ook erg bijzonder. Ook de talloze memes die er zijn ontstaan en zelfs een pandemie die er heeft plaatsgevonden, dat soort verschijnselen had ik 20 jaar geleden echt niet kunnen bedenken.

Tenslotte vond ik ook de technische prestatie indrukwekkend. Zo’n grote spelwereld waar je zonder laadtijden doorheen kon lopen, zoveel spelers op een server, zo veel data die over iedere speler (skills en posession) en over de hele spelwereld opgeslagen en verwerkt moest worden. Ik zou heel graag eens een bezoekje hebben gebracht aan Blizzard om een kijkje in de keuken te nemen.

Andere spellen waar ik goede herinneringen aan heb, zijn:

  • No One Lives Forever 2, briljante FPS in de stijl van een foute James Bond film uit de jaren 60. Staat bol van de humor, maar zit qua spel ook fantastisch in elkaar. <spoiler>Maar het moment dat de grote superschurk zijn jas uitdoet en dan een dwerg op een eenwieler blijkt te zijn, zal me altijd bij blijven.<\spoiler>. Jammer dat dit spel nog steeds niet op GoG oid staat, dan zou ik het zo weer kopen
  • BioShock 1 en BioShock Infinite: Vermeld ik omdat het thema en de vormgeving zo briljant vind.

Stan (Stannie2000):
Ik denk dat mijn mooiste game ervaring was met GTA San Andreas. Dat was destijds de eerste keer dat ik GTA speelde en ik kon maar niet geloven dat je zowat in elk voertuig kon rijden. In die tijd reed/vaarde/ en vloog ik ook allemaal rond in GTA.

02.49.00 Huishoudelijk mededeling
Sven en Johan danken de luisteraars voor hun inbreng en uiteraard iedereen die geluisterd heeft naar deze aflevering. De huishoudelijke mededelingen worden behandeld, o.a. waar Praatje Podcast allemaal de vinden is. Dat kun je hier ook nog eens teruglezen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*