#01 | True Detective


In deze eerste officiële aflevering van Praatje Podcast duiken Sven en Johan diep in de krochten van de ziel van de HBO hit-serie True Detective.

Wat is de moraal van een mens? Wat is een leven waard en wat maakt Lousiana zo hachee of Californië zo bijzonder? Ook benieuwd of Sven en Johan True Detective een goede serie vinden?

Luister snel naar deze aflevering van 1 uur en 30 minuten en kom erachter!

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 1.30:07
Datum: 29 september 2015

Je kunt deze aflevering ook luisteren via:

Podcast timetable:

00:00:21 Introductie
Met heldere zwoele stemmen verwelkomen Sven en Johan je bij de eerste officiële podcastaflevering van Praatje Podcast. Sven en Johan hebben nieuwe microfoons en het hoofdonderwerp komt uit de rubriek ‘Films’ en gaat over de HBO-serie True Detective.

00:00:52 Terugblik op de pilotaflevering en nieuwe microfoons
Sven en Johan blikken terug op een geslaagde pilotaflevering. Johan kan nog steeds slapen ondanks de druk dat een podcast met zich meebrengt. Wel viel het beide op dat het editen van een podcast nog heel wat voeten in de aarde heeft.

Sven en Johan zijn erg dankbaar voor de bruikbare feedback die ze ontvangen hebben van de luisteraars. Het verschil in volume tussen de stemmen was te groot en (zoals Johan het mooi verwoordt) er was duidelijk ruimte voor verbetering. Dat hebben zij zich geen twee keer laten zeggen, dus werd er geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Met twee USB microfoons van Devine (USB-1) klinken de mannen als nooit te voren.

Het podcastavontuur smaakte voor beide naar meer, dus is er besloten om regulier op te gaan nemen. Praatje Podcast is daarmee een feit!

00:05:26 True Detective
Johan en Sven kijken graag films en series. Met het (steeds grotere) aanbod van series komen zij niks te kort. Het wordt haast lastig om een keuze te maken wat te bekijken. True Detective is voor beide een serie in de buitencategorie. En wat wil je ook met een cast bestaande uit o.a. Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Colin Farrell, Rachel McAdams en Vince Vaughn

True Detective is een anthologie-serie welke gaat om rechercheurs die midden in de realiteit staan. Niks geromantiseerd, maar vooral de nare kant van het leven die mensen brengen tot het punt waar ze nu zijn. Dit geldt zowel voor seizoen 1 als 2. De karakters zijn als het ware beschadigd door het leven.

True Detective Seizoen 1

 • Hoofdrolspelers:
  • Matthew McConaughey – rechercheur Rustin (Rust) Cole
  • Woody Harrelson – rechercheur Martin (Marty) Hart
 • Producent/Showrunner:
  • Nic Pizzolatto

Korte omschrijving van seizoen 1: Het is 1995. Rustin Cole en Martin Hart zijn sinds 3 maanden partners bij de afdeling moordzaken van de Louisiana state police force, wanneer ze stuiten op een rituele moord welke het werk lijkt te zijn van een seriemoordenaar. Wat volgt is een onderzoek van meer dan 17 jaar. De serie volgt Rustin en Martin tijdens een 3 daags verhoor (ivm het heropenen van deze zaak) in 2012 waarin met flashbacks wordt teruggeblikt op hun onderzoek.

Rust is cynisch en realistisch, Marty is flamboyant en doet waar hij zin in heeft. Matthew McConaughey werd eerst gecast voor de rol van Martin Hart, maar kreeg op eigen verzoek de rol van Rustin Cole. Hij suggereerde Woody Harrelson voor de rol van Martin Hart, welke het ook uiteindelijk werd. Volgens Sven en Johan een erg goede keuze.

True Detective Seizoen 2

 • Hoofdrolspelers:
  • Vince Vaughn – Frank Semyon
  • Colin Farrell – rechercheur Ray Velcoro
  • Rachel McAdams – rechercheur Ani Bezzerides
  • Taylor Kitsch – agent Paul Woodrugh
 • Producent:
  • Nic Pizzolatto

Korte omschrijving van seizoen 2: In seizoen 2 van True Detective worden vier personages gevolgd. Het verhaal draait om 3 rechercheurs uit verschillende departementen waarvan er één het lichaam van een bekende vindt langs de snelweg. De 3 rechercheurs zullen samen moeten werken om erachter te komen wie er achter de moord zit. Dit brengt hen al snel op het spoor van de maffiabaas Frank Semyon. Frank Semyon heeft duidelijk een bepaald belang bij de voortgang van het onderzoek en besluit daarom een eigen onderzoek te starten.

Feiten over Nic Pizzolatto
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Nic_Pizzolatto

 • Schreef de eerste twee afleveringen voor seizoen 1 van de serie The Killing
 • Schreef True Detective in 2012
 • Het script werd verkocht aan HBO
 • In juni 2013 waren alle afleveringen van seizoen 1 opgenomen
 • Eerste aflevering werd in januari 2014 uitgezonden
 • Meest bekeken nieuwe serie ooit bij HBO
 • Tijdens de seasons final van seizoen 1, crashte de streamingdienst van HBO (hbo go)
 • True Detective was bedoeld als het tweede boek van NP Het eerste boek heette galveston
 • Heeft True Detective Seizoen 1 helemaal zelf geschreven, geregisseerd en geproduceerd (showrunner)
Wat is een showrunner?
 • In Amerika in de televisieindustrie, is een showrunner iemand die de eindverantwoordelijk draagt voor de dagelijkse gang van zaken bij productie van een serie.
 • Een showrunner wordt ook vaak aangeduid als executive producer (ep) maar het is vaak een combinatie van taken en verantwoordelijkheden die normaal belegd zijn bij een schrijver, ep, en script editor
 • Waar bij films de regisseur het meest te bepalen heeft, is bij een tv serie de showrunner de hoogste in de rang

Wat vinden Sven en Johan van True Detective?
Johan vindt True Detective een goede serie. Maar hij vindt seizoen 2 wel de betere/ meer gangbare van de twee seizoenen.

Als Sven True Detective zegt, denkt Johan direct aan Vince Vaughn. Die zet wat hem betreft de toon. De mooiste uitspraak van Vince Vaughn vindt Johan: “Someones hit the warp drive, I’m just trying to navigate through the blur.”

Volgens Johan moet een goede serie voldoen aan de volgende 3 criteria:

 1. Een goede snelheid waarmee het verhaal verteld wordt
 2. Het moet binnen de grenzen van de serie geloofwaardig zijn
 3. Het moet voldoen aan de gecreëerde verwachting

Als Johan zijn criteria tegen True Detective aanhoudt, is het duidelijk dat True Detective een goede serie is, maar dat voor hem seizoen 2 meer aan de criteria voldoet.

Sven is weggeblazen door de performance van Matthew McConaughey. Verder krijgt hij kippevel bij het horen van de titelsong ‘Far from any road’ van de Handsome Family. Hij heeft alleen seizoen 1 gezien, maar dan wel twee keer. Bij de tweede keer bekijken van het seizoen, ontdekte hij weer zoveel nieuwe dingen, dat het haast leek alsof hij naar een nieuwe serie zat te kijken.

Als Johan True Detective zegt, denkt Sven direct aan Mattew McConaughey. Hij voegt daar nog aan toe: “Als Batman en the Joker een kindje zouden krijgen, zouden ze hem Rustin Cole hebben genoemd. Hij heeft het diepliggende rechtvaardigheidsgevoel van Batman en het nihilistische en zelfdestructieve van the Joker.”

Zowel Sven als Johan vinden vooral de setting van seizoen 1 heel erg goed gekozen en sprekend voor de sfeer die de serie ademt. Sven omschrijft het als ‘een benauwde deken’ welke over de serie wordt gelegd. Johan noemt dit de ‘weirdness’ die dit eerste seizoen uitstraalt.

Johan denkt zeker dat er ruimte is voor een derde seizoen.

Voor zowel Sven als Johan is True Detective een absolute topper!

Verwijzingen naar films en series
Tijdens deze aflevering wordt er verwezen naar vele series en films. Hieronder staan ze allemaal, met een verwijzing naar IMDB!

01:24:23 Afsluiten
Johan en Sven behandelen de zogenaamde ‘huishoudelijke mededelingen’. Praatje Podcast is te beluisteren op www.praatjepodcast.nl, via iTunes, Soundcloud en YouTube. Abonneer je op iTunes en laat een recensie achter. Hiermee komt Praatje Podcast hoger terug in de ranglijsten en kunnen nog meer mensen kennis maken met Praatje Podcast. Sven en Johan’s dank is oneindig groot.

Verder hopen ze wederom op veel feedback. Zijn jullie het eens met de meningen van Sven of Johan, of juist niet? Laat het weten in de comments bij deze aflevering. Heb je vragen, ideeën, of wil je graag je mening verkondigen, dan kan dat altijd via feedback@praatjepodcast.nl.

Goed nieuws! Praatje podcast verschijnt op vast basis. In eerste instantie zal dit maandelijks zijn. Dus elke maand een nieuwe aflevering! De volgende aflevering komt uit de rubriek ‘Technologie’ en verschijnt dinsdag 10 november.

01:27:43 Outromuziek
Deze outro is gemaakt door Sven zelf. Hij heeft hiervoor geëxperimenteerd met garageband voor iOS. Sven heeft een verleden met muziek maken op de computer. Met name de periode van Pro tracker en Fast Tracker zijn hem (en ook Johan) dierbaar. In toekomstige afleveringen zullen er dan ook vaker eigen producties te horen zijn in de podcast.

Readers Comments (6)

 1. Klinkt allemaal goed jongens. Voor de eerste aflevering een prima resultaat.

  • Hoi René bedankt! Veel plezier met het beluisteren van deze aflevering. Indien True Detective nog nieuw voor je is, trekt deze aflevering je wellicht over de streep om deze serie te gaan bekijken.

 2. Interessant onderwerp. Ik heb beide seizoenen gezien. Seizoen 1 vond ik persoonlijk veel interessanter, intenser en spannender dan seizoen 2. Ik begrijp Johan’s zijn mening volkomen dat seizoen 2 toegankelijker is dan 1. Inhoudelijk kan ik nog wel een uur doorgaan…… Podcast was goed te volgen dankzij de nieuwe mics
  🙂

  Als ik een serie mocht maken n.a.v een bestaande film. Dan zou ik deze doen: http://www.imdb.com/title/tt0364569/

  • Hoi Bro! Ik ben erg nieuwsgierig hoe ik seizoen 2 ga ervaren. Oldboy is een interessante keuze voor een serie. Heb je de Amerikaanse remake van deze film ook gezien?

 3. Ja, hallo! Ik kom nog even terug op dit topic omdat ik vandaag heb besloten seizoen twee in de prullenbak te smijten. Smaken verschillen, en dat mag allemaal, maar ik snap niet dat Johan seizoen 2 als de betere van de twee bestempelt.

  Beide seizoen hebben niet de vaart erin, maar in seizoen twee gebeurt er echt helemaal niets. Zelfs de gesprekken zijn saai en dat had het eerste seizoen voor mij helemaal niet. Ik heb me er doorheen kunnen worstelen tot en met aflevering 4, maar toen heb ik toch echt de handdoek in de ring gegooid. Ook de opzet van 4 verhalen met 4 personen trok mij niet.

  Zoals gezegd verschilt het ongetwijfeld voor iedereen, maar ik wilde er toch nog even op terugkomen. Want man… waar een saai seizoen was het tweede.

  • Hoi Mike!

   Bedankt voor je reactie. Ik (Sven) moet seizoen 2 nog kijken, maar neem je woorden ter harte. Vind het knap dat je dan nog tot aflevering 4 bent gekomen.

   Viel seizoen 1 je ook tegen of heb je daar wel van kunnen genieten?

   Thnx voor je oprechte mening, dat waardeer ik! 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*