#02 | Heeft de elektrische auto de toekomst?

Aan de ene kant zijn er de petrol heads die zweren bij brandstofslurpende auto’s en aan de andere kant zijn er de early adopters die de gok wagen met een elektrische auto. Wij zijn benieuwd hoe het is om in een elektrische auto te rijden en of elektrisch rijden de toekomst heeft. Hier kunnen we over gaan fantaseren, maar waarom stellen we deze vraag niet gewoon aan iemand die een elektrische auto heeft?

Vandaar dat Frank Buschman, eigenaar van Web- en reclamebureau Smeders uit Den Helder, onze gast is. Frank is een echte early adopter en eigenaar van een elektrische auto. Samen met Frank zoeken we naar antwoorden op de prangende vragen die wij hebben over de elektrische auto.

Wil je weten welke antwoorden we gevonden hebben? Luister snel naar deze aflevering van 1 uur en 52 minuten en kom erachter!

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Gast: Frank Buschman
Lengte aflevering: 1.52:33
Datum: 31 oktober 2015

Je kunt deze aflevering ook luisteren via:

Pro-tips:

Podcast timetable:

00:00:21 Introductie
Johan en Sven zijn dit maal op locatie! En wel bij Frank Buschman. Waarom dit is, lees je hieronder.

00:01:00 Kennismaken met Frank

image
Frank Buschman (36) is een geboren en getogen jutter (zo noemt men mensen uit Den Helder) en eigenaar van web- en reclamebureau Smeders. Hij is een beetje zenuwachtig en dat komt niet door de opname, maar vanwege het feit dat Frank z’n vrouw hoogzwanger is. Hij kan elk moment vader worden. Dus wellicht verandert de reguliere opname in een live-verslag van een bevalling.

Frank is een echte early adopter en legt uit wat hij daar onder verstaat. Hij vertelt over zijn smartwatch, de Pebble.

pebble

Hiervan heeft hij zowel versie 1 als versie 2 aangeschaft via de crowd-fundingwebsite Kickstarter. Deze smartwatch kan veel, maar helaas (nog) niet direct communiceren met zijn auto.

Verder was Frank één van de eerste mensen in Nederland met een iPhone. Hij wil geen Apple fan boy genoemd worden, maar heeft veel waardering voor de manier waarop Apple zijn producten verzint en in de markt zet.

00:12:00 De elektrische auto
Frank is de troste eigenaar van een Renault Zoe. Dit is een volledig elektrische auto. Er zit een batterij en een elektromotor in.

image

Vormen van elektrische auto’s

Er zijn grofweg twee varianten van de elektrische auto:

  • De Hybride auto
  • De volledig elektrische auto

De hybride auto rijdt op een brandstofmotor en heeft daarnaast een elektromotor welke de brandstofmotor iets zuiniger maakt. Er is nog steeds uitstoot, dus helemaal schoon is dit niet. De hybride heb je in drie varianten:

  • Hybride (elektromotor en een brandstofmotor welke de wielen aandrijft)
  • Plug-in hybride (elektromotor met groter bereik en brandstofmotor welke de wielen aandrijft)
  • Range-extender (elektromotor welke de wielen aandrijft en een brandstofmotor welke de accu laadt)

De volledig elektrische auto rijdt dus volledig elektrisch. Er zit geen brandstofmotor in. De actieradius (het bereik) is hiermee, op dit moment, wel beperkt tot ongeveer 200 kilometer.

Waarom een elektrische auto voor Frank?
Frank kwam de elektrische auto op het spoor doordat hij ging kijken voor een nieuwe lease-auto. Als early adopter, is hij altijd opzoek naar de nieuwste technieken. Zo ook op het gebied van autorijden. Hierdoor kwam hij de Renault Zoe op het spoor.  Deze auto had een hoog gadgetgehalte en dat trok direct de aandacht van Frank. Hij kocht deze auto ‘uit het boekje’. Het zou nog een halfjaar duren voordat de auto überhaupt uit zou komen. Toen hij de auto eenmaal had, was hij één van de twee personen in Nederland die er één had.

Elektrisch rijden past perfect bij Frank. Hij werkt in de regio en kan in de meeste gevallen prima uit de voeten met het bereik van deze auto.

Het laden van de elektrische auto
Het opladen van een elektrische auto kan met zowel wissel- als gelijkstroom. De paal of de auto zelf zorgt ervoor dat de wisselstroom wordt omgezet in gelijkstroom. Er kan langzaam geladen worden (dit gebeurt meestal thuis via de stopcontact, versneld geladen worden (dit gebeurt meestal op (semi-)openbare laadpalen en er kan snel geladen worden met zogenaamde snelladers (deze vindt je vooral langs de snelwegen.

The FastNed story

fastned
De mannen kijken naar de opkomt en de ontwikkeling van de start-up FastNed. FastNed is opgericht door Bart Lubbers (jawel, de zoon van..) en Michiel Langezaal. FastNed heeft op bijna alle locaties op de snelwegen in Nederland het recht verworven om snellaadstations te plaatsen. Hiermee gaan ze dus een landelijk dekkend netwerk van 201 snellaadstations realiseren in Nederland. Elke week komt er ergens in Nederland een laadstation bij.

Opladen binnen de stad

oplaadpaal
Frank, Johan en Sven kijken naar de mogelijkheden om in de steden en dorpen op te kunnen laden. Het blijkt al snel dat dit enorm verschilt binnen de diverse gemeentes en steden. Den Helder loopt wat Frank betreft enigszins achter. Volgens Frank komt dit doordat de grotere gemeentes targets moeten op het gebied van fijnstof en emissie.

Een rondje rijden
Frank neem Johan en Sven mee voor een rondje rijden in de Renault Zoe. Hiervan doet Praatje Podcast live-verslag. Helaas bleek achteraf dat de audiokwaliteit erg slecht was, maar toch wilde we jullie dit verslag niet onthouden. Met name het geluid dat de Zoe (niet) maakt, is indrukwekkend alsmede de snelheid waarmee de auto optrekt.

De toekomst van de elektrische auto
futurecar

Als Frank, Johan en Sven naar de toekomst kijken van de elektrische auto, zijn ze er toch wel uit dat elektrisch rijden niet alleen de toekomst heeft, maar daadwerkelijk de toekomst is. Er wordt vooruit gekeken naar de ontwikkelingen van de accu en naar de ontwikkeling en opkomst van het autonoom rijden. Hierbij wordt er gekeken naar Tesla en Apple.

Frank denkt dat het binnen 30 jaar de gewoonste zaak van de wereld is om elektrisch te rijden. Het ‘conventioneel’ rijden (met brandstofmotor) zal dan alleen nog maar een niche zijn. Een beetje zoals het rijden in een old-timer nu is. Hij verwacht dat je tegen die tijd niet meer de snelweg op mag, als je auto niet autonoom kan rijden. Sven sluit zich hierbij aan. Johan is iets sceptischer. Hij verwacht eerder elektrisch rijden binnen 30 jaar dan dat er autonoom wordt gereden.

Afsluiten
Frank vond het erg leuk om gast te zijn in Praatje Podcast. Grote kans dat we Frank in de toekomst nog eens uitnodigen voor een aflevering. Wellicht voor de rubriek muziek. Frank heeft net als Johan en Sven een verleden met FastTracker. De outro bij deze aflevering is dan ook gemaakt door Frank.

De volgende aflevering van Praatje Podcast zal uit de rubriek Muziek komen en verschijnt op dinsdag 15 december 2015!

Readers Comments (4)

  1. Goed bezig. Ik wil ook elektrisch…

  2. Leuke aflevering over het elektrisch rijden! Moet toch de toekomst worden om het milieu te sparen! Streven naar schone energie en duurzaamheid!

    • Dank je Sjoerdjan!

      Helemaal met je eens vwb het streven. Ik begin me steeds meer te schamen voor m’n vervuilende diesel.

      Groetjes Sven

Leave a comment

Your email address will not be published.


*