#03 | Top 5 muziekontdekkingen 2015

Muziek, wie kan er zonder? Al sinds mensenheugenis maakt, luistert en ervaart men muziek. Het zit in ons DNA. Zodra er een ritme te ontdekken is, doet dit iets met ons lijf en onze geest. Muziek maakt je vrolijk, verdrietig, boos, melancholisch en euforisch.

Er is heel veel muziek uitgekomen in 2015. Johan en Sven hebben een top 5, van muzikale (her)ontdekkingen, opgesteld. Aan de luisteraars van praatje podcast vroegen zij een top 3 samen te stellen van muziek die zij (her)ontdekt hebben. Dat leverde een hele mooie diverse lijst op.

Wil je weten welke muziek dit is? Volg Johan en Sven dan snel op deze muzikale reis.

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 1.48.31
Datum: 17 november 2015

Je kunt deze aflevering ook luisteren via:

Pro-tips:

00.00.58 Introductie
Johan en Sven heten de luisteraars welkom. Deze aflevering staat in het teken van muziek. Johan en Sven bespreken hun nieuwe ‘geluidhokjes’. Verder bespreekt Sven zijn ontdekkingstocht in de wereld van de Network Attached Storage (NAS) en heeft Johan de demo gespeeld van het Wii U spel Maiden of Black Water.

De zoektocht naar beter geluid:
Al vanaf de pilotaflevering zijn Sven en Johan op zoek naar het ultieme geluid voor de podcast.
image2Van opnemen op zolder met allemaal doeken overal geplaatst, tot nieuwe microfoons. Het werd beter en beter. Toch speelde met name de galm (Sven mag het geen echo noemen) het duo parten. Dit wilde ze verder terugdringen dus bedacht Sven een oplossing: De geluidhokjes! Elke microfoon is nu in een kistje met isolatieschuim geplaatst. Op die manier wordt zoveel mogelijk van het binnenkomend geluid geabsorbeerd zodra het de microfoon passeert. Het effect is aanzienlijk; veel minder galm en daardoor eenvoudiger editen van de audio. De zoektocht naar het perfect geluid gaat overigens onverminderd door. Perfectie is iets waar je naar streeft, het is nooit haalbaar.

Mission Control van Sven:

image1Sven heeft thuis een Synology NAS in de meterkast.Het bijzondere hieraan is (naast dat zijn meterkast nu redelijk vol staat (inclusief monitor)) dat deze synology NAS geen synology is. Het is een ‘gewone’ desktop pc. Met behulp van XPenology is het mogelijk om een heuse synology NAS te maken. Synology geeft zijn broncodes vrij, zodat een ieder hier verbeteringen een aanpassingen op aan kan brengen. XPenology heeft dit dus gedaan en maakt de software van synology hiermee dus compatibel met zo’n beetje alle pc-hardware. En zeg nou zelf, het is toch veel stoerder en bevredigender om op deze manier een thuis-NAS draaiend en werkend te krijgen?

 

00.18.50 Muzikale (her)ontdekkingen van 2015
Sven en Johan hebben veel muziek geluisterd dit jaar en heel veel muziek (her)ontdekt. En het jaar is nog niet eens voorbij! Aan beide de schone taak om een top 5, van muzikale (her)ontdekkingen, samen te stellen. Aan de luisteraars vroegen zij een top 3 samen te stellen. Mike, Niels, Peter, Wilco en Koen gaven hier gehoor aan en samen met de top 5 van Johan en Sven levert dit een prachtig muzikale aflevering op.

Top 5 Johan

chvrches

 

 

 

Artiest: Chvrches
Nummer: Never Ending Cirlces
Album: Every Open Eye
InfoWebsite / Youtube

onyx

 

 

 

Artiest:Onyx
Nummer
: NUMMER??
Album: Against all authoritie
InfoWebsite / YouTube

johnwick 


Artiest
: Tyler Bates & Joel J. Richard
Nummer: NUMMER??
Album: John Wick OST
InfoWebsite / YouTube

falloutboy

 

 

 

Artiest: Fall Out Boy
Nummer: The kids aren’t alright
Album: American Beauty/ American Psycho
InfoWebsite / YouTube

skyrim

 

 

 

Artiest: Jeremy Soule
Nummer: NUMMER??
Album: Skyrim OST
InfoWebsite / YouTube


Top 5 Sven

jvtw

 

 

 

Artiest: De jeugd van tegenwoordig
Nummer: BPM69, Zakumuitdeheup, Lente in bed
Album: Manon
InfoWebsite

kurtvile

 

 

 

Artiest: Kurt Vile
Nummer: Pretty Pimpin
Album: B’lieve I’m going down
InfoWebsite / YouTube

destroyer

 

 

 

Artiest: Destroyer
Nummer: Forces from above
Album:  Poison Season
InfoWebsite / YouTube

romefortune

 

 

 

Artiest: Rome Fortune
Nummer: Ice cream man
Album:  Beautifull
InfoWebsite / YouTube

tinlicker

Artiest: Tinlicker
Nummer: Motor
Album:  The space in between
InfoWebsite / YouTube

Muziekontdekkingen van onze luisteraars:
Ook onze luisteraars hebben we de vraag gesteld welke muziek(her)ontdekkingen zij dit jaar gedaan hebben. Vijf luisteraars gaven hier gehoor aan en ook dit leverde een hele diverse lijst aan muziek op.

De muziekontdekkingen van Mike
Een top 3 van ontdekte of herontdekte muziek van 2015, dat is een lastige. Althans, voor jullie, want mijn muziek smaak is niet zo heel breed. En de smaak die ik heb, die is niet voor iedereen even prettig. Maar dat geeft wel wat smaak aan jullie podcast.

Adele

We beginnen rustig met mijn top 3. Adele is natuurlijk niet iemand die je nu pas ontdekt, als wereldster zijnde, maar ik had na de vorige hits en het album niet meer de verwachting dat we nog op grote schaal iets van haar zouden horen. Toch doet ze dat met Hello. Dat is dan voor mij ook één van de mooiere nummers van 2015 en daarmee herontdek ik haar ik toch een beetje. En… live gewoon enorm goed, dat kom je niet vaak tegen.

N-Vitral – Crispy Bassdrum
Eén van mijn meest favoriete tracks van 2015 moet wel N-Vitral zijn met Crispy Bassdrum. Al sinds mijn 14de, en ik ben nu bijna 40, ben ik een gabber, zoals we dat toen noemde. Ik heb door de jaren heen zoveel feesten, cd’s en tracks gehoord dat veel aardig is, maar weinig me nog echt weg kan blazen. Toch komen er nog regelmatig tracks uit die het lukt. “Hey? Hij zeg net weinig die me wegblazen en daarna regelmatig! Dat kan niet!!” Klopt, maar ook weer niet. Er komen per jaar zoveel platen uit in dit genre dat er enorm veel is dat leuk is, maar niet extreem goed. Cripsy Bassdrum heeft dat wel. Puur vanwege de bassdrum/kick. Simpel, doeltreffend en met een enorm hoog feestgehalte.

Acda en de Munnik – Alles
Ondanks dat de track van nummer 2 mijn muziek smaak is, ben ik al sinds het begin fan van Acda en de Munnik. Toch lukt het elk jaar wel weer om wat tracks te ontdekken die ik al heel lang kende, maar toen op één of andere manier nog niet echt aansloegen. Misschien de leeftijd, misschien het moment van het jaar, wie zal het zeggen. Dit jaar prikte Lena van het duo mij ineens weer in het oog. Ondanks dat deze track niet nieuw meer is en ook mij niet onbekend is/was, drukte hij toch weer de juiste knoppen in. De tekst gaat over twee mensen die uit elkaar zijn, en dat
is mij totaal niet gebeurd gelukkig, ik heb ook 0% heimwee naar een oude liefde of wat dan ook, maar soms raken liedjes je gewoon. Dit jaar was dit een track die dat weer een keer voor elkaar kreeg.

De muziekontdekkingen van Peter
Galious hier van het Button Bashers forum. Ik weet niet of jullie hier wat mee kunnen, maar bij deze in elk geval mijn muzikale ontdekkingen van 2015:

Intestine Baalism – Ultimate Instinct 
Het album “Ultimate Instinct” van Intestine Baalism, een Japanse death metal band. Het album stamt alweer uit 2008, maar ik was de band helemaal uit het oog verloren na het tweede album uit 2003, dus vandaar dat ik dit album eigenlijk nu pas “ontdekt” heb.

Vreid – Solverv
Het nieuwe album “Solverv” (uit 2015) van de Noorse black metal band Vreid

Sigh – Out of the Grave
Het nieuwe album “Graveward” van Sigh uit 2015, alweer het tiende album van deze 25-jaar oude Japanse black/avant-garde metal band.

De muziekontdekkingen van Niels
Dit zijn nummers die ik dit jaar keer op keer draaide om mijn oren te calibreren op mijn DAC en speakers voordat ik verder ging werken aan een muziekalbum.

Dit is mijn top 3:
1. Midlake – Roscoe (Beyond The Wizard’s Sleeve Remix)
2. Booka Shade – Teenage Spaceman
3. Madonna – Has To Be (unreleased Ray of Light song)

De muziekontdekkingen van Wilco
Hieronder mijn input voor jullie lijstjes muziekontdekkingen:

Pat Smith – No Good
Tijdens het werk hoorde ik op de radio een heel relaxte uitvoering van “No good” van Amy Winehouse. Ik had het op dat moment echter druk en luisterde dus maar met een half oor. Het liedje bleef echter wel in mijn hoofd zitten, dus toen ik ’s avonds thuis kwam, ben ik gaan zoeken. Ik wist dat het een live optreden was bij Chiel op 3FM, daarmee had ik het redelijk snel gevonden. Toen kwam ik er dus achter dat het Pat Smith was, dus ik dacht dat dat een Engelse zanger zou zijn. Bleek dus gewoon een Hagenees/Hagenaar te zijn. Heb toen ook wat andere muziek van hem opgezocht, maar daar vond ik niet iets bij zitten me echt aansprak. Dit blijft echter wel een toppertje voor me. Lekker laid back tempo waar zijn hese stem heerlijk in past.

Triggerfinger – Man Down
Ik heb een voorliefde voor mashups en toen ik dit nummer dit jaar weer eens hoorde, kon ik me herinneren dat ik het wel eens eerder had gehoord. Het is van TriggerFinger, dus lekkere rock van onze zuiderburen. Sowieso komt daar erg veel goede muziek vandaan. Het leuke van dit nummer is dat iedereen aan het begin het nummer herkent maar als de zanger dan begint te zingen, verrast is. De live uitvoering is ook erg lekker, de zanger die soms wel erg zijn best moet doen om het bereik van Rihanna te halen en daarbij soms wat uit de band schiet. Heerlijk!

De muziekontdekkingen van Koen

Fresku – Kreeft
Fresku heeft een nieuw album, heel dope. Het nummer dat ik wel dope vind, is ‘Kreeft’. Het gaat erover dat hij t vroeger heel slecht had en altijd rijst at. Nu het beter gaat, eet hij alleen nog maar kreeft.

01.43.58 Afsluiten
Sven en Johan danken de luisteraars voor hun muzikale inbreng en uiteraard iedereen die geluisterd heeft naar deze aflevring. De huishoudelijke mededelingen worden behandeld, o.a. waar Praatje Podcast allemaal de vinden is. Dat kun je hier ook nog eens teruglezen.

Sven en Johan gaan, naar een eerste rondje afleveringen, evalueren hoe ze de podcast nog meer vorm kunnen gaan geven. Dit betekent wellicht een vaste lengte, een vaster format of juist een diverse invulling van de onderwerpen. Praatje Podcast blijft zich ontwikkelen en daarbij is de hulp van de luisteraars hard nodig. Daarom zal er nog deze maand gevraagd gaan worden naar jullie feedback zodat jullie mede kunnen bepalen hoe Praatje Podcast er uit kan komen te zien.

De volgende aflevering van praatje podcast zal dinsdag 12 januari 2016 verschijnen.

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*