#04 | Is digitale distributie van videogames een vloek of een zegen?

De wereld van distributie van videogames is enorm veranderd in de loop der jaren. Sven en Johan onderzoeken of dit een vloek of een zegen is. Dat levert een interessante discussie op waarin leeftijd, een steam voor films en het recht om digitaal aangeschafte games opnieuw te mogen verkopen, de revue passeren. Verder neemt de zucht naar beter geluid megalomane proporties aan bij Sven (als dat  maar goed gaat), lijkt de netflix-serie Jessica Jones op een video game en heeft Johan een smartphone van de Sint gekregen.

Ben je benieuwd waar dit heen gaat? Luister dan snel naar deze aflevering van ruim 2 uur en kom er achter!

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 2.01.27
Datum: 22 december 2015

Je kunt deze aflevering ook luisteren via:

Pro-tips:
Netflix’s Jessica Jones
Acer Liquid Jade S

00.00.58 Introductie
Sven en Johan kunnen elkaar niet meer zien. Niet omdat ze elkaar niet meer kunnen luchten, maar omdat er een hokje voor hun neus staat dat moet zorgen voor beter geluid. Verder lijkt de netflix serie Jessica Jones op een videogame en heeft Johan de Acer Liquid Jade S van de Sint gekregen. In het hoofdonderwerp, hebben Johan en Sven het over de digitale distributie van videogames. Hierin gaan ze na of dit een vloek of een zegen is.

00.00.58 Beter geluid
Sven, a.k.a. Steve, wil meer, nog meer. Na het ‘isoleren’ van de beide microfoons is er nu het plan om heuse portable geluidhokken te maken voor aan tafel. Hierdoor zou het geluid nog beter moeten worden en de microfoons elkaar nog minder oppikken. Als dat maar goed gaat.

00.06.54 Netflix’s Jessica Jones lijkt op een video game
Johan en Sven hebben beide seizoen 1 van de Netflix-serie Jessica Jones gezien. Deze serie is in samenwerking met Marvel gemaakt. Het speelt zich af in dezelfde setting (Hell’s Kitchen) als Dare Devil. Zowel Johan als Sven waren in het begin gecharmeerd van deze serie, echter weet het dit niveau (volgens de heren) niet vast te houden.

Daarnaast lijkt het sfeertje van de serie volgens Sven enorm veel op de Tell-tale game The Wolf Among Us. Zelfde vibe, zelfde film noir stijl en bijna dezelfde introductie/ opening credits.

00.18.28 Johan is een lief kind
Volgens Johan is het bewijs geleverd: Hij is een lief kind geweest. Sterker nog, Johan vindt dat hij ├╝berhaupt een lief kind is. Dit wordt door hem onderstreept doordat hij van de Sint een nieuwe smartphone heeft gekregen: De Acer Liquid Jade S. Liquid staat hier helaas niet voor waterdicht of laat staan waterafstotend. En ook als is Johan heel blij met dit geschenk, toch beginnen de eerste irritaties met het apparaat al te ontstaan.

Johan en Sven blikken even terug op de beste mobiele telefoons dit ze ooit hebben gehad. Voor Johan is dat een heel vroeg model van een smartphone (iets van een M-tech, voorloper van HTC) en voor Sven (Apple evangelist) is dit zonder twijfel de Apple iPhone 3GS.

00.33.57 Digitale Distributie van videogames, een vloek of een zegen?
Vroeger deed je je Nintendo aan en schoof er een spelletje in. Dit spelletje was hoogstwaarschijnlijk gekocht door je ouders. Zij waren daarvoor richting de Bart Smit of de speelboom gegaan (waarschijnlijk op de fiets want dat deed men toen nog) om het spel te kopen.

Fast forward naar 2016. Tegenwoordig start je Steam op of zet je je console aan en klikt op het spel naar keuze (en die keuze is enorm!) waarna deze binnen no time gedownload en speelbaar is. Ouders komen hier niet eens meer aan te pas.

Waar staat digitale distributie voor?
Voor Johan staat digitale distributie van video games gelijk aan gemak. Het gemak om een game makkelijk en snel te kunnen downloaden en daarna direct te kunnen spelen. Voor Sven staat het naast gemak ook voor het loslaten van een stukje nostalgie.

Johan heeft hier minder moeite mee en merkt zelfs dat hij door de jaren heen steeds minder (of eigenlijk anders) materialistisch wordt. Hij wil nog wel graag die nieuwe game spelen, maar heeft niet meer de behoefte om alles fysiek in huis te hebben.

Sven mist de zoektocht naar die ene game nog wel eens en kijkt met een lichte weemoed terug aan de tijd dat hij helemaal naar Amsterdam reed om een spel aan te schaffen. De zoektocht of de hunt was/is een essentieel onderdeel van het plezier van verzamelen en spelen van video games. Deze zoektocht wordt steeds digitaler.

Het recht om een digitaal aangeschafte videogame opnieuw te mogen verkopen
Mag je als je een game digitaal hebt aangeschaft (bijvoorbeeld in Steam) deze weer opnieuw verkopen? Johan vindt duidelijk van wel. Het is toch immers zijn bezit? Hij predict marktwerking, vraag en aanbod en de vrijheid zelf te bepalen wat er met zijn catalog/backlog gebeurt en hoeveel hij mag vragen voor zijn games.

Sven speelt advocaat van de duivel en zoekt naar de problemen waar je (juridisch) tegenaan loopt als je een digitale video game opnieuw wilt verkopen. Hierbij komt zelf het tapdansen op en het in je broodrooster doen van je videogames aan bod!

Johan beticht Sven ervan belangen te hebben bij het in stand houden van de groeiende positie van digitale platformen als Steam, Origin en GOG.

Deze discussie leidt de heren naar een nieuw platform. Een soort steam voor films!

Wat vinden onze luisteraars?
Johan en Sven stelde hun luisteraars dezelfde vraag: Digitale distributie, een vloek of een zegen? De meningen gingen eigenlijk allemaal dezelfde kant op; Bijna allemaal vinden ze het een zegen dat spellen makkelijk(er) te spelen en verkrijgen zijn. Gelijkertijd is bijna iedereen bang dat de fysieke winkels en de daarbij horende (voor)pret van het vinden, kopen en spelen dreigt te verdwijnen.

01.53.27 Afsluiten
Sven en Johan danken de luisteraars voor hun inbreng en uiteraard iedereen die geluisterd heeft naar deze aflevering. De huishoudelijke mededelingen worden behandeld, o.a. waar Praatje Podcast allemaal de vinden is. Dat kun je hier ook nog eens teruglezen.

De outro is ooit eens gemaakt door Sven en staat op het album Alteration dat Sven en Johan vroeger eens gemaakt hebben met Fasttracker.

De volgende aflevering verschijnt op dinsdag 2 februari 2016

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*