#05 | Beste films 2015

Het filmjaar 2015 is alweer voorbij. Men maakt zich inmiddels op voor de Oscars. Johan en Sven vonden 2015 maar een middelmatig filmjaar. Toch zaten er weer een aantal toppertjes tussen al het Hollywood-geweld. Met de vraag: “Wat waren jouw beste films uit 2015?” gingen Sven en Johan aan de slag. Beide stelde een top 5 lijstje samen. Tevens vroegen zij aan de luisteraars wat zij de beste films uit 2015 vonden. Bij elkaar leverde dit een mooie diverse lijst op. Benieuwd welke films dit zijn? Luister dan snel naar deze aflevering van ruim 2,5 uur.

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 2.45:29
Datum: 12 januari 2016

Deze aflevering kun je ook luisteren via:

Pro-tips:

00.00.21 Introductie
Sven en Johan kunnen elkaar weer zien! Maar Johan ziet al snel dat Sven een beetje sip kijkt. Verder heeft Praatje Podcast het begingedeelte omgedoopt tot ‘Even Bijpraten’. Hierin bespreekt en bejubeldt Sven ‘Her Story’ en begeeft Johan zich in de wereld van draken en een inquisitie.

Even bijpraten

00.00.55 Geluid ruïnes
Sven, a.k.a. Steve, wilde meer, nog meer.  Hoogmoed komt voor de val zegt men wel eens. Dit heeft Sven aan den lijve ondervonden. Zijn geliefde ‘geluidhokjesproject’ ligt in gruzelementen. Na een middag zwoegen in z’n vakantie dacht hij de ultieme soundcubicle gemaakt te hebben. Niks bleek minder waar. Het bleek eerder een behuizing van een subwoofer, inclusief bijpassend geluid. Om toch nog iets van de glorie overeind te laten staan, besluiten Sven en Johan de hokjes om te bouwen tot ruïnes. Hiermee zou het geluid toch weer een stapje beter moeten worden. Een troost: Sven en Johan kunnen elkaar weer in de ogen aankijken. Een traan loopt over de wang van Sven…..

00.02.30 Haar verhaal
Sven vertelt Johan haar verhaal. Huh? Ja echt, het verhaal van een vrouw die blijkbaar in de penarie zit. Ze wordt namelijk een aantal dagen ondervraagd door de politie en aan Sven de taak te achterhalen wat er toch precies gebeurd is. Het gaat hier om de videogame ‘Her Story’, gemaakt door Sam Barlow (ook wel bekend van Silent Hill: Origins en Silent Hill Shattered Memories). Volgens de maker is Her Story  een ‘crime fiction game with non-linear storytelling‘.

Sven in onder de indruk van dit spel en probeert de luisteraars en Johan te overtuigen. Sven zat in ieder geval op het puntje van z’n stoel, of eerder, op het randje van z’n bed. Hij speelde dit spel in 3 uur uit en denkt nog veel na over dit interactief avontuur.

Sven geeft dit spel een: 8,8 (een, weliswaar eenmalig, onvergetelijk avontuur!)

00.11.28 Dragon Age: Inquisition
Johan houdt van rollenspellen. In videogames dan, wel te verstaan. Hij is ook gek op draken, in videogames dan wel te verstaan. En hij wilde altijd al deel uitmaken van een inquisitie, in, ja je hebt het door, videogames, wel te verstaan. Daarom hees hij zichzelf in een ridderkloffie, steeg op z’n paard en haastte zich naar CEX in Alkmaar om Dragon Age: Inquisition aan te schaffen. Daar heeft hij tot op heden nog geen moment spijt van. Niet zo goed als The Elder Scrolls en met veeeeel te veel bugs, maar toch een hele leuke game, al dus Johan.

Johan geeft dit spel een: 7 (Opvulling tot de volgende Elder Scroll, met iets te veel bugs)

00.25.40 Beste films uit 2015

Sven en Johan worden niet zo vaak meer omver geblazen door films als vroeger. Dit komt uiteraard doordat films, als kind, gewoonweg meer indruk maakte. Sven en Johan halen herinneringen op over hun ervaringen met The Matrix. Die film maakte veel indruk. Sven wilde zelfs na afloop van de film, direct een leren jas en een telefoon die je open kon schuiven, kopen.

Bioscopen
Johan verheugt zich op de komst van de nieuwe bioscoop in Alkmaar. Deze heeft zelfs Dolby Atmos! Sven houdt van de bioscoop in Schagen. Het is er gezellig en er is nooit gezeur. Als Sven naar de bioscoop in Schagen gaat, neemt hij altijd de VIP-plaatsen.

Zij die gaan groeten u
Johan en Sven kijken terug op 2015 en zien dat er een aantal acteurs, regisseurs en artiesten zijn overleden. Christopher Lee en Wes Craven zijn niet meer. En begin dit jaar overleed David Bowie. Hij speelde in Labyrinth (een van de favoriete films van Sven en Johan), Zoolander en nog meer films.

Top 5 films van Johan
In niet specifieke volgorde heeft Johan de volgende films in zijn top 5 lijstje geplaatst:

 1. James Bond: Spectre
 2. Project Almanac (maar eigenlijk bedoelt Johan Time Lapse 😛 )
 3. The Martian
 4. Ex Machina
 5. The Avengers: Age of Ultron

Top 5 films van Sven
In specifieke volgorde (van goed (5) tot beter (1) )

 1. Making a murderer
 2. Ex Machina
 3. The Propaganda Game
 4. Mad Max: Fury Road
 5. The Martian

Toplijstjes van de luisteraars:

Mike (Dynamike)

 1. Mad Max: Fury Road
 2. The Martian
 3. Bridge of Spies

Niels (Apenheul)

 1. Star Wars: The Force Awakens
 2. The Martian
 3. Jurassic World

Peter (Galious)

 1. Maggie

Maarten (Pius)

 1. James Bond: Spectre
 2. Star Wars: The Force Awakens

Tom

 1. James Bond: Spectre
 2. The Martian
 3. Bridge of Spies

Joeri

 1. Making a murderer
 2. Ant-man
 3. The Martian

02.41.07 Afsluiten
Sven en Johan danken de luisteraars voor hun inbreng en uiteraard iedereen die geluisterd heeft naar deze aflevering. De huishoudelijke mededelingen worden behandeld, o.a. waar Praatje Podcast allemaal de vinden is. Dat kun je hier ook nog eens teruglezen.

De outro is ooit eens gemaakt door Johan en staat op het album Alteration dat Sven en Johan vroeger eens gemaakt hebben met Fasttracker.

De volgende aflevering verschijnt op dinsdag 1 maart 2016

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*