#08 | Een console als abonnement?

Vroeger ging je naar de Bart Smit en kocht je de nieuwste console van Nintendo. Liefst met wat games erbij uiteraard. De console was daarmee van jou.

Toen kwam er de mogelijkheid om bij Videoland een gameconsole en/of games te huren. Een mooi alternatief voor als je zakgeld net tekort schoot om die console gelijk te kopen.

Nog wat later kocht je via internet je console en games en langzamerhand ontstonden er abonnementsvormen voor games. Maar niet voor consoles. Waarom eigenlijk niet?

Dus vragen Johan en Sven zich af: Waarom kan ik geen abonnement afsluiten voor een console?

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 2.02.57
Datum: 19 april 2016

Deze aflevering kun je ook luisteren via:

Pro-tips:

00.00.21 Introductie
Sven heeft gefietst naar het werk en maakt zijn eigen sportdrank. Johan legt direct patent op het sportdrankje en is helemaal euforisch over de trailer van Rogue One. Verder doet Sven een cognitief experiment met Johan en de luisteraars en filosoferen de mannen over een wereld zonder consoles.

Even bijpraten

00.00.54 Hard gaan op SevenStar
Sven gaat hard, heel hard. Op z’n fiets wel te verstaan. Gemiddeld één keer per week fietst Sven van zijn huis naar het werk en terug. Toch een slordige 70 km per op een dag. Hiervoor heeft Sven een speciaal sportdrankje ontwikkeld. Zelf gemaakt op natuurlijke wijze, gaat Sven de directe concurrentie aan met Isostar. Johan grijpt dit moment aan en legt direct een patent op het drankje door deze om te dopen tot SevenStar. Sven deelt zijn receptuur met de wereld. Hieronder kun je zien hoe ook jij je eigen SevenStar Isotone sportdrank kunt maken.

Het recept voor SevenStar

Ingrediënten:

 • 1 liter water
 • 1 citroen of citroensap
 • kokossiroop of honing
 • zout

Recept:

 • Doe 1 liter water in een maatbeker (voldoende voor 2 bidons)
 • Doe daar een flinke scheut citroensap in of het sap van 1 citroen
 • Vervolgens een beetje kokossiroop of honing toevoegen
 • Goed roeren
 • Als laatste een theelepel zout toevoegen
 • Wederom goed roeren
 • Klaar!

00.07.36 Johan gaat in rogue op
Johan klapt als een zeehondje in z’n handjes. Zo enthousiast is hij over de nieuwste trailer van de Star Wars film Rogue One. Deze trailer roept direct dat gevoel op bij Johan, wat hij zo enorm miste in de laatste Star Wars film: The Force Awakens. Deze trailer doet alles goed. Johan kijkt dan ook enorm uit naar deze film. Sven is wat minder enthousiast. Hij was vooral boos. Boos op het feit dat Disney nu waarschijnlijk de hele franchise aan het uitmelken is. Toch kan ook Sven niet ontkennen dat de trailer van Rogue One veel potentie heeft. Beide mannen zijn het er over eens dat er in The Force Awakens teveel geleund werd op de nostalgie van de oude serie. Eind dit jaar draait Rogue One in de bioscoop.

00.17.17 Een cognitief experiment
Sven heeft een opdracht voor Johan en de luisteraars. Hij telt tot 3 en vraagt Johan en de luisteraars vervolgens om NIET aan een clown te denken. Wat denk je? Experiment mislukt. Je denkt toch echt aan een clown.

Johan verwoordt het goed in zijn poging dit fenomeen uit te leggen. Door te benoemen dat je ergens NIET aan moet denken, creëren je hersenen toch het beeld van het woord waarbij je automatisch de associatie legt.

“Maar waarom dit experiment?” vraagt Johan aan Sven. Dit heeft te maken met een grappige mobile-game dat Sven heeft gespeeld, namelijk: Please Don’t Touch Anything. In deze game wordt je dringend gevraagd om nergens aan te zitten als jouw collega ineens naar de wc moet en jij even zijn plekje inneemt achter een bureau met daarop slechts één grote rode knop. Je raadt al waar dit heengaat. Je wilt niks liever dan op die rode knop drukken. En dan begint de pret. Je blaast de stad op. Game over! Maar wacht, de game start opnieuw op en nu hangt er een poster aan de muur. Je hebt de game op één van de vele manier uitgespeeld. Tijd om te experimenteren. Op hoeveel manier kun je deze game uitspelen? Daar draait het om.

00.26.09 Een console als abonnement
Je was 8 jaar, de tv stond aan en daar op de tv was een reclame. Dit had je nog nooit gezien! Een spelcomputer zo mooi, die moest jij ook hebben. Dus bleef je zeuren bij je ouders totdat ze met je naar de Bart Smit gingen en jij later die dag thuiskwam met een Nintendo inclusief wat spellen.

Toen was je ouder en ontstond het internet. Nu was het aanschaffen van een console een fluitje van een cent. Je vergeleek prijzen en koos daaruit de beste deal. Een dag later stond die PS3 aangesloten aan je tv. Zo langzamerhand verdwenen de games uit de schappen van de winkel en kwam daar de digitale distributie van videogames voor terug. Dat was wel even wennen. Geen fysieke games meer dus je plankje op je kamer werd leger en leger. Maar er ontstond ook iets anders, namelijk, de mogelijkheid om voor je Playstation en/of Xbox een abonnement af te sluiten. Op die manier had je toegang tot exclusieve content of sneller toegang tot bepaalde titels. Dat was wel even wennen hoor, een abonnement om te gamen. Bij de Xbox kon je zelfs niet meer online spelen zonder dit abonnement.

Nu staan we aan de vooravond van weer een grote verandering. De console gaat verdwijnen en daarvoor in te plaats komt een heel klein kastje of misschien zelfs je tv als aansluiting om direct te gamen. De games draaien op een server en de beelden worden gestreamd naar jou thuis. Een controller aansluiten is voldoende om te gamen en een maandelijks bedrag betalen verzekert je dat te alle tijden kunt gamen. Je kamer is praktisch leeg, maar gaat dat ook gelden voor je bankrekening?

Nvidia Shield
Nvidia kan wel eens hoge ogen gaan gooien met hun streamingdienst rondom de Nvidia shield serie. Het principe klinkt in ieder geval aantrekkelijk: Vanaf een willekeurig Nvidia Shield device, is het mogelijk om te streamen naar een tv. Alle berekeningen vinden plaats op de server en de gebruiker kan op hele makkelijke, snelle en stille manier gamen. Het enige dat vereist is, is een degelijke internetverbinding.

Het Ziggo model
Sven ziet een concept ala Ziggo voor zich. De consument kiest zelf een apparaat (nieuw of tweedehands) en sluit de dienst ‘gaming’ af. Daarbij kan de consument kiezen uit een aantal smaken/varianten op deze dienst. Bijvoorbeeld alleen de dienst ‘gaming’ en zelf voor de hardware zorgen (een kastje als de Nvidia Shield) of een heel uitgebreid abonnement waarbij zowel de hardware als de games in ondergebracht zijn. Daar tussen heb je tal van smaken. Hierin zijn bijvoorbeeld het exclusief kopen van games op de releasedatum ondergebracht.

Zou jij kiezen voor een console als abonnement?
Johan stelt de gewetensvraag aan Sven: Zou jij kiezen voor een console als abonnement? Ook als dit betekent dat als je stopt met betalen, je al je games (en dus de mogelijkheid om te gamen) kwijtraakt? Sven zegt volmondig ja. Het is net als netflix. Je betaald voor de dienst ‘gaming’. Als dit net zo snel en makkelijk als netflix gaat en het liefst niet veel duurder is, is Sven om. Voor Johan is met name het kostenaspect doorslaggevend. Als het inderdaad voor een Netflixprijs geleverd kan worden, zou hij dit overwegen.

Het eind van bezit
Johan merkt dat hij minder en minder materialistisch wordt. Dit geldt ook voor zijn jongere broertje. In de beleving van Johan is dit echt een generatieding. De generatie van zijn broertje is veel minder met bezit bezig, maar veel meer met jezelf zijn en jezelf ontplooien. Een mooie gedachte die hopelijk klopt. Johan voorziet hierin ook het einde van bezit. Sven denkt hierbij eerder aan gedeeld bezit als overgang naar een einde aan bezit. Het voltooien van de Maslow piramide als het ware.

Wat vinden onze luisteraars?
Dat onze trouwe luisteraars een mening hebben is duidelijk. Daar zijn we ook heel erg blij mee. Het is goede input voor discussies. In het algemeen zijn onze luisteraars het met elkaar eens. Ze zien een abonnement als dienst niet zitten. Daarbij koppelen zij het eigenaarschap aan het bezit van games. Hierbij is er de angst dat als men stopt met het abonnement, de games overblijven waar je vervolgens niks mee kan.

Dynamike
Officieel was een Nintendo console nooit van jou. Ergens in de handleiding stond dat die console altijd eigendom bleef van Nintendo. Het vreemde was dat je hem niet terug kon brengen en je dan geld terugkreeg, maar dat ter zijde. Weet niet of het er nog in staat, maar in de tijd van de GameCube meen ik stond het er in.

Een console leasen of een abonnement erop nemen zou alleen werken als je dat ook voor je games kan doen. Want wat moet je met 60 euro per game á 5/6 stuks in je bezit als je abonnement afloopt en je hebt geen console meer om ze op te spelen? En wat als je vergeet je abonnement te betalen? Komen ze dan je console weghalen? Krijg je dan een boete? Want op die manier is het voor mensen als met een zorgverzekering. Het nemen moet, en is zo afgesloten, maar hoeveel mensen lopen er niet op achter met betalingen? Dat krijg je hier dan ook. Nee, ik zie er niets in. Om beide redenen dus. Een console moet je gewoon kopen en klaar. Dat je er dan voor moet sparen als je hem niet zo uit je poeplap kan trekken is jammer, maar een apparaat huren waarbij je ook nog games moet kopen is geen optie.

Een nieuwe console waarop je je kan abonneren met alleen games die voor geschikt zijn zou dan eerder kunnen werken, maar dan krijg je allemaal van die Wii-games. Mini-game troep en niet boeiende titels. Mensen willen FIFA en GTA. Niet BokkieBorrel 6 of een Angry Birds clone. EA en Rocktstar, om een bij die twee games te blijven, zullen nooit op dag één hun games in een verhuurmodel willen stoppen, dus moet je die nog steeds kopen en dan ben ik weer terug bij het begin… een console leasen, of hoe je het ook wil noemen maar games nog moeten kopen, zal niemand doen omdat je altijd met je games blijft zitten aan het eind. Of.. je moet de console na 3 jaar huren mogen houden of overkopen voor 100 of 50 euro.

Galious
Ik vraag me af hoe je zo’n abonnement voor consoles voor ogen ziet. Voor games kan ik het nut er wel van inzien. Iedere week komen er nieuwe releases uit waar je als abonnee uit zou kunnen kiezen, maar een console heeft een levensduur van enkele jaren dus een “abonnement” op een console komt eerder neer op huren/leasen van zo’n ding en dat heeft zoals Dynamike al aangeeft weinig zin als je er toch zelf de games voor zou moeten kopen. Koop een stuk of 5 a 6 nieuwe games en je zit al aan dezelfde prijs van een console.
En voor het geval je de aanschafprijs van een console niet in 1 keer op zou kunnen brengen, bestaat er tegenwoordig bij de meeste grote winkelketens wel de mogelijkheid van betalen in termijnen of je neemt een andere vorm van krediet, dus daar bestaan al alternatieven voor. En je kunt natuurlijk altijd ook een tweedehands console kopen voor een lagere prijs in plaats van de volle mep betalen voor eentje uit de winkel.

Om deze redenen zie ik zelf dus ook niets in een abonnement op een console.

PIUS
Wat Mike zegt kan best in de handleiding staan, maar is natuurlijk juridisch onhoudbaar. Als je als verkoper zo’n constructie zou willen dan is dat wel mogelijk, maar dat moet dan op de verkoopovereenkomst worden geregeld, niet in een handleiding.

Dat gezegd hebbend, lijkt me huren van consoles helemaal niet werken. In het huidige klimaat sowieso niet meer. Ik denk dat dit sowieso absoluut niet aan zou slaan of zou hebben geslaan en ik verwacht dat het in het verleden wel geprobeerd zal zijn.

RUUD
Nog nooit van gehoord. Stond ook in de NES of SNES manual?

01.48.41 Bezit Nintendo jouw GameCube?

Na de opmerking van DynaMike, over het feit dat Nintendo altijd eigenaar blijft van jouw GameCube, en jij dus niet, zijn Sven en Johan getriggerd. Dit schijnt namelijk in de handleiding te staan. Sven rent naar zolder, haalt zijn boxed GameCube naar beneden en begint vlug te lezen in de handleiding. Na die hele ‘bijbel’ te hebben doorgelezen, kunnen Sven en Johan het niet terugvinden. De vraag aan jullie, onze trouwe luisteraars, is dan ook: Weten jullie of dit ergens terug te vinden is?

01.54.18 Huishoudelijk mededeling

Johan en Sven bedanken de luisteraars voor hun input. De prijs die Stannie2000 heeft gewonnen is nog niet geclaimd. Sven en Johan doen wederom een oproep aan onze beste Stan zich te melden via info@praatjepodcast.nl Er ligt namelijk een prachtige prijs op Stannie2000 te wachten. Verder nadert praatje podcast zijn 10e aflevering. Aflevering 9 heeft inmiddels een onderwerp. We verklappen nog niet wat dit onderwerp is. Maar wat we wel kunnen delen is dat deze aflevering uit de rubriek Technologie komt.

De volgende aflevering van praatje podcast laat een maandje langer op zich wachten i.v.m. een reis van Johan richting het verre Azië. Noem het een mini-sabbatical. Maar wees gerust. Praatje Podcast komt gewoon weer terug!

Readers Comments (2)

 1. Ja, hallo daar!

  Laat ik beginnen met het GameCube verhaal, ik ga hier nog achteraan omdat ik zeker weet dat ik het ooit in een Nintendo-product handleiding of iets heb zien staan. Kom ik op terug.

  Dan even iets over een deel van de podcast met de bureaustoel van Johan waarbij je na een leaseperiode iets teruggeeft en het niet van jou is, net als de batterijen van Sven; Hi! heeft, weet niet of ze het nu nog steeds doen, een abonnement gehad voor verschillende telefoons waarbij de telefoon aan het einde van de rit niet van jou was. Deze kon je dan wel overkopen of teruggeven waardoor je abonnement lager was en je niet na zes jaar met drie telefoons opgescheept zat. Dus er zijn meer voorbeelden.

  Gaikai door Sony overgenomen ooit is er nog steeds, en ik had gehoopt dat jullie deze aan zouden stippen en bespreken, in de vorm van PlayStation Now. Een abonnement van Sony op de PS4 waarbij je PS3-games gestreamd kan spelen. Het werkt volgens mij ook op de PlayStation TV/Vita TV. En Xbox Live heeft alleen Gold, geen platinum 😉

  Over het aantal release per maand, als je naar Triple-A kijkt kom je doorgaans minimaal een zier tot vijf release in hele rustige maanden. Deze maand is rustig, de meimaand, en toch komt DOOM uit, Uncharted 4, Battleborn en Overwatch,. Als je die in een premium abonnement wil stoppen dan ben je een bak met geld kwijt, dus een abonnement waarbij je op dag 1 gelijk triple-A kan spelen zou ik niet zien zitten. Er komen namelijk in oktober/november wel 10/12 AAA-games uit, dus dat kunnen rechtvaardigen tegenover uitgevers zou een heel hoog bedrag betekenen en de kans dat er 10 tussen zitten die je niets boeien is er dan ook nog eens.

  Sevenstar… ik heb het hier naast me staan, ik gok dat er iets meer citroen en honing nog in moet, want nu is het wat lafjes. En net als jij Sven vond dat de vorige Butotn Bashers een plek had moeten zijn waarbij je als gast was, had ik datzelfde gevoel bij deze PP 😉

  Doei hè!

  • Hoi Mike! Bedankt voor je reactie. We zijn erg benieuwd bij welke Nintendo het eigenaarschap bij Nintendo blijft liggen. Keep us posted!

   Dat van Hi! En KPN staat me idd ook iets van bij ja. Was ook een constructie dat toen veel vragen en weerstand opwierp. Dit geeft ook al aan dat er nog wel wat tijd overheen zal gaan voordat mensen gewend zijn aan het idee dat eigenaarschap/bezit zal veranderen. Zeker in het kader van duurzaamheid e.d. zie ik deze ontwikkeling zich doorzetten.

   PlayStation now was me helaas ontschoten, goed punt idd.

   Nu je het zo zegt vwb het aantal releases, zal die vorm van abonnement, lastig/duur worden. Toch zou ik zo’n abonnementsvorm niet direct afschrijven.

   Als laatst wil ik nog zeggen dat ik met trots vervuld ben over het feit dat je SevenStar(c) hebt gemaakt en geproefd. Als ik zo brutaal mag zijn, ben jij volgens mij wel een redelijke zoetekauw. Iets meer honing/kokossiroop zal de smaak dan ook een stuk verbeteren 🙂 Je dingt hierdoor in ieder geval mee voor een leuke prijs!

   Leuk dat je hebt geluisterd Mike, en ik sluit niet uit dat we je/jullie eens uitnodigen voor een aflevering!

   Groeten van Johan en Sven

Leave a comment

Your email address will not be published.


*