#09 | Big in Japan (Deel 2)

Johan neemt ons verder mee op zijn avontuur in Tokyo Japan. Verder bespreken Sven en Johan tijdens het bijpraten de E3 van 2016. Heb je deel 1 van aflevering 9 nog niet geluisterd? Ga dan snel hierheen. Anders, veel luisterplezier in dit tweede deel van aflevering 9: Big in Japan.

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 1.54.00
Datum: 14 juni 2016

Deze aflevering kun je ook luisteren via:

Pro-tips:

00.00.21 Introductie
De E3 is begonnen, VR blijft een niche en Johan neemt ons verder mee op zijn avontuur in Japan.

00.01.06 E3 2016
De E3 is begonnen en hoewel Johan en Sven lang niet alles gezien hebben, hebben ze wel een mening. Sven luistert vaak andere podcasts om bijgepraat te worden over de hit and miss van de E3. Daarnaast kijkt hij de vele trailers en gameplaybeelden op YouTube.

Death Stranding
Sven vond de trailer van Death Stranding fascinerend. En dat terwijl het slechts een vage trailer is zonder gameplay-beelden. Maar toch, deze nieuwe IP is in handen van Hideo Kojima, de man achter de gecancelde game Silent Hills.

Sven scheet 7 kleuren stront tijdens het spelen van PT (de playable teaser van Silent Hills). Hij heeft dus wel vertrouwen dat deze game (Death Stranding) ook wel interessant (en dus ook heel eng) kan worden.

BattleField 1, Ghost Recon Wildlands
Johan vond de trailer en gameplaybeelden van zowel Battlefield 1 en Ghost Recon Wildlands tof. Hij ziet met name het spelen van Ghost Recon Wildlands wel zitten. De vraag is even of zijn broertje het ook ziet zitten. Aangezien hij daar altijd dit soort games mee speelt.

Detroit: Become Human
Quick time events verzamelt u! Want David Cage (van Quantic Dream) is terug met een volgende verhalende/storytelling game genaamd: Detroit: Become Human (DBH).

DBH is een Neo-Thriller en leunt (net als alle andere games van David Cage) sterk op het verhaal. Het verhaal klonk Sven niet echt revolutionair in de oren maar toch laat hij zich graag onderdompelen in deze game. Wellicht iets om dan toch eindelijk eens een PS4 voor aan te schaffen.

Verder bespreken Sven en Johan nog kort even de game The Last Guardian en de theorie achter de reden dat Sony en Microsoft beide een nieuwere versie van hun current gen consoles uitbrengen.

VR, zie je het zitten?
Met deze vraag haalt Johan Sven uit zijn immersive experience terwijl deze met een VR Bril van de Hema zich in een achtbaan waant.

Maar zonder dollen. Sven ziet wel wat in zo’n experience. Hoewel sommige games gewoonweg te eng zullen zijn om te spelen. Neem een Resident Evil 7 en meer games uit het horror genre. Maar het idee dat je je in een andere wereld kunt wanen, spreekt Sven erg aan.

Johan is minder enthousiast. Hij ziet nu vooral de vele obstakels welke VR met zich meebrengt. Een helm op je hoofd, geen bewegingsvrijheid en teveel games die teveel leunen op een gimmick. Hij ziet VR dan ook niet verder komen dan een dure gimmick voor een niche-doelgroep.

Sven en Johan vergelijken de Oculus Rift van Facebook en de HTC Vive (welke Sven steevast de HTC Hive noemt).

00.43.26 Big in Japan (Deel 2) – Dag 2 Shibuya en Shinjuku

Voor dag 2 stonden Shibuya en Shinjuku op het programma.

Shibuya (渋谷区, Shibuya-ku)

Shibuya is één van de 23 speciale wijken van Tokio. Shibuya heeft het statuut van stad en noemt zich in het Engels ook City of Shibuya. Op 1 mei 2009 had de stad 204.033 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedroeg 13530 inw./km². De oppervlakte van de stad is 15,11 km². Shibuya-ku en vooral de buurt rondom Omotesandō (表参道) staat bekend als een modecentrum en een uitgaansbuurt.(bron: Wikipedia)

Silent Hill: The soundtrack
Shibuya staat voor Johan synoniem voor Japan. Druk, indrukwekkend en tof. Johan begon daar aan zijn eerste missie: Een souvenir. Johan wilde de soundtrack van Silent Hill (the game en niet the movie). Het mooie van Tokyo is dat daar nog volop cd-winkels bestaan. Dus het zoeken kon beginnen. Of Johan de soundtrack ook vindt, hoor je in de podcast.

Cat cafe
Een cat cafe is een cafe waar je iets kan drinken en daar lopen dan katten rond. In Azië is dit erg gangbaar. Je ziet het veel in Korea, Japan en Thailand. Het principe komt echter uit Japan. Je betaalt voor een bepaalde tijd dat je daar rond mag lopen, drinken mag pakken en katten mag aaien. Wel eerst je schoenen uit en je tas in een kluisje doen. Na het bezoek liep Johan poeslief en spinnend naar buiten.

Shinjuku (新宿区, Shinjuku-ku) is een van de 23 speciale wijken van Tokio. Shinjuku heeft het statuut van stad en noemt zich in het Engels ook Shinjuku City. Op 1 maart 2008 had de stad 310.796 inwoners. De bevolkingsdichtheid bedroeg 17050 inw./km². De oppervlakte van de stad is 18,23 km². Het is een belangrijk zaken-en bestuurscentrum van Tokio. Het Station Shinjuku is een van de belangrijkste spoorwegstations in Tokio, waar iedere werkdag meer dan 3,60 miljoen mensen in en uitstappen. (bron: Wikipedia)

Shinjuku is de plek voor technologie. Er zijn diverse winkels te vinden met de nieuwste en meest uiteenlopende gadgets. Daar bezocht Johan een winkel waar robots verkocht werden, erg fascinerend.

Een trap in een wijk
In the middle of frigging nowhere (zoals Johan zelf zegt) is een wijk met een trap en daar ergens schijnen zwerfkatten rond te lopen. Het is een soort van winkelstraatje en er hangen allemaal kattenvlaggen. Echter de zwerfkatten waren ver te zoeken. De katten werden vooral binnen gehouden. Slechts twee verdwaalde katten liepen er rond. Er was wel een winkel met allemaal kattenspullen waar door Johan’s vrouw wat souvenirs werden gekocht. Johan vond deze wijk wel erg aansprekend omdat het dorps oogde.

Dag 3 – Akihabara (秋葉原)
Akihabara is de elektronicawijk in Tokio, Japan en is gelegen op minder dan vijf minuten vanaf Tokio Centraal Station in de zakenwijk Marunouchi. De naam wordt door lokale bewoners soms verkort tot Akiba. Hoewel er een officiële plaats met de naam Akihabara, een wijk van Taito, nabijgelegen is, staat het gebied bij de meeste mensen als Akihabara (met inbegrip van het gelijknamige Japan Railways-spoorwegstation) bekend, maar is feitelijk gelegen in Soto-Kanda, een wijk in Chiyoda. Akihabara is het meest bekend als een van de grootste winkelgebieden ter wereld voor elektronische, computer-, anime- en otakugoederen, met inbegrip van zowel nieuwe als gebruikte goederen. Nieuwe producten treft men meestal aan in de belangrijkste (hoofd)straat, Chuo Dori en gebruikte producten van alle categorieën (software, hardware, en troep galore) in de achterafstraten van Soto Kanda 3 chome. (Bron: Wikipedia)

Johan noemt dit de wijk van de anime. Daar zit het echt overal. Johan vond het daar ook wel wat weird worden met Cosplay. Akihabara is erg geënt op toerisme. Heel veel winkels met action figures en videogames zijn daar te vinden en Johan heeft er ook heel wat bezocht.

Een souvenir voor Sven
Johan had nog een missie en dat wat het vinden, kopen en meenemen van een souvenir voor Sven. Sven is blij verrast als hij het tasje dat Johan hem overhandigt opent en er een heuse Super Famicom-game uit te voorschijn komt. Niks minder dan de game Samurai Spirits blijkt in het tasje te zitten. Sven is zo blij als een kind. Het gaat om een game dat Johan in Akihabara in een retrogameshop hebt weten te scoren. Sven vindt het cadeau heel bijzonder. Het idee dat deze game ooit eens in Japan door een Japanner is gekocht, gespeeld en weer ingeleverd/verkocht. Als deze game kon spreken… Sven beloofd Johan om deze game een speciale plek te geven in zijn gameroom.

samuari spirits samuari spirits2
Samuari Spirits voor de Super Famicom

De essentie van Japan – Schoon, georganiseerd en arcade-hallen
Johan vond met name de schone en de georganiseerde indruk sprekend voor zijn ervaring in Tokyo. Echter heeft Johan wel het idee dat Tokyo niet geheel representatief is voor Japan. Het blijft een wereld-stad. De verhalen zoals beschreven in o.a. Lonely Planet vond Johan redelijk overeenkomen, maar toch ook wel een beetje overtrokken. De arcade-hallen zijn Johan ook bijgebleven. Bijzonder om te zien dat er 7 verdiepingen zijn met op elke verdieping zijn eigen game/thema. En een herrie!

Johan hield tijdens zijn verblijf in Japan wel het magische gevoel dat hij tijdens zijn aankomst had. Het verblijf in de Air-B&B ging wel steeds meer als thuis voelen. Daar ebte het gevoel wat weg. Maar de volgende dag eenmaal weer buiten waande hij zich weer in die wondere wereld van Japan.

Johan wil zeker nog eens terug naar Japan en Tokyo. Dan wil hij in het centrum verblijven zodat hij minder hoeft te reizen en meer tijd heeft om te genieten van de omgevingen.

Tips van Johan
Om een eventuele trip naar Tokyo zo aangenaam mogelijk te maken en te leren van de valkuilen waar Johan in stapte, deelt hij zijn beste tips met jullie.

  1. Koop een kortingspas voor 1800 Yen (voor 3 dagen). Daarmee kun je in al het openbaar vervoer.
  2. Zorg voor een goede kaart.
  3. Beperk wat je op een dag doet (Pick your moments).
  4. Akihabara is de place to be, stel je hebt slechts 1 dag, raadt Johan je aan deze wijk te bezoeken

01.47.05 Huishoudelijk mededeling
Sven en Johan danken de luisteraars voor hun inbreng en uiteraard iedereen die geluisterd heeft naar deze aflevering. De huishoudelijke mededelingen worden behandeld, o.a. waar Praatje Podcast allemaal de vinden is. Dat kun je hier ook nog eens teruglezen.

De volgende aflevering van Praatje Podcast staat in de eerste week van augustus 2016 online!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*