Podcast Pilotaflevering: Heb ik nog tijd voor games?

Dit is de pilotaflevering van Praatje Podcast en het gaat direct los, want hebben Johan en Sven nog wel tijd voor games?

Johan en Sven zijn beide midden dertigers met een druk bestaan en steeds minder tijd voor het spelen van videogames. Is dat erg? Missen ze die ‘goede oude tijd’ wel eens? Die tijd waarin ze zich niet afvroegen óf ze gingen gamen, maar wát ze gingen gamen? Nachten doorhalen om die éne game uit te spelen, was hen niet vreemd.

Tegenwoordig is een agenda en duidelijk prioriteiten stellen de enige manier om tijd vrij te maken voor hun hobby. Gaat dit lukken? En hebben ze wellicht nog tips?

Luister snel naar deze pilotaflevering van ruim 3 kwartier en kom erachter!

Informatie:
Host: Sven
Co-Host: Johan
Lengte aflevering: 52:37
Datum: 1 september 2015

Je kunt deze aflevering ook luisteren via:

Podcast timetable:

00:00:22 Introductie
De kop is eraf. Het begin van deze pilotaflevering is een feit. Er wordt kort uitgelegd waar Praatje Podcast over gaat en het hoofdonderwerp: Heb ik nog tijd voor games? wordt onthuld.

00:00:53 Even voorstellen
Johan en Sven stellen zich voor. Beide 35 jaar en opgegroeid met videogames.

00:01:44 Heb ik nog tijd voor games?
Johan legt uit waarom hij nu minder tijd heeft voor games dan vroeger. Dit betekent niet dat hij niet meer gamed, maar hij is wel selectiever geworden in de games die hij speelt. De term ‘popcorn-game’ omschrijft, voor Johan, het type game dat hij nu sneller speelt. Een ’topprestatie’ neerzetten zoals hij vroeger deed, ziet hij zichzelf niet meer doen. Hij wil gewoon even speelplezier hebben.

Dat Johan een druk bezet man is, moge duidelijk zijn gezien de (side) projects welke hij er op na houdt:

 • Videogames maken
  • Johan heeft wel eens een game gemaakt voor Android. Het gaat over een kat en heet: Miauw: Escape the city. De game is HIER te downloaden.
 • YouTube kanaal over maken van Thaise gerechten

Sven heeft inmiddels een dochtertje en ziet zijn prioriteiten verschuiven. Vroeger had hij voor z’n gevoel zeeën aan tijd om alles te doen en op te pakken. Nu is die tijd er niet meer en heeft hij ook geen zin meer om er zoveel tijd in te stoppen. Het gezin en zijn gezondheid staan op de eerste en tweede plaats. Toch kan hij nog enorm veel genieten van die paar momenten dat hij even wegdroomt in een leuke point and click adventure.

Als Johan en Sven terugkijken naar de laatste keer dat ze echt even gezeten hebben voor een videogame, wordt al snel duidelijk dat dit, voor met name Sven, een tijdje geleden is geweest. En ook die speelsessie bleek lang niet zo lang als de gamesessies van vroeger.

Johan en Sven hebben tips voor gamers die selectief moeten zijn vanwege gebrek aan tijd.

Tijdbesparende gametip van Johan:

 • Kies voor een leuke shooter – Deze stellen je in staat om korte gamesessies te hebben en toch te genieten.
 • Kies voor de (mobiele) console – met name verdeelbare games (games die in korte gamesessies speelt kunnen worden)
 • Games – Battefield, planetside, Call of duty, Lara Croft, Uncharted, Professor Layton

Tijdbesparende gametip van Sven:

 • Pak mobile gaming op – Zeker als je het adventure-genre leuk vindt, is er voldoende te vinden.
 • Games – Eigenlijk alles van Telltale Games (in het bijzonder: The wolf among us)

00:49:28 Afsluiten
Johan en Sven bedanken hun moeders voor het luisteren naar deze pilotaflevering. Daarnaast ook uiteraard alle luisteraars. In het bijzonder het Button-Bashers forum. Johan en Sven vragen naar feedback op deze aflevering. Plaats deze in de comments onderaan dit bericht.

00:50:12 Outromuziek
Deze outro is gemaakt door Sven zelf. Hij heeft hiervoor geëxperimenteerd met garageband voor iOS. Sven heeft een verleden met muziek maken op de computer. Met name de periode van Pro tracker en Fast Tracker zijn hem (en ook Johan) dierbaar. In toekomstige afleveringen zullen er dan ook vaker eigen producties te horen zijn in de podcast.

Readers Comments (10)

 1. Hey Boys. Herkenbaar onderwerp! Ook ik heb weinig game tijd om echt weer eens ouderwets helemaal in een game te zitten. Prima podcast hoor.

 2. Leuke Podcast. Echt voor de kenners en fanboys. Wil je een breder publiek trekken dan zou ik iets meer uitleg geven over bepaalde onderwerpen/termen. Ben benieuwd naar de andere onderwerpen zoals film en muziek.

  Greetz
  je Broer

 3. Goed onderwerp zeg. Zeker in deze hectische tijden. Gefeliciteerd met het online gaan van praatje podcast.

 4. Hey mannen,

  dat Johan te zacht is wisten jullie al, soms is het heel erg met mijn hoofd naar de speakers om te horen wat hij nu precies zegt. Onderwerp is verder leuk om naar te luisteren. Wat jullie nog wel zouden kunnen doen is als iemand iets aanhaalt, er iets dieper op in gaan of er iets over zeggen.

  Johan geeft aan dat hij een YouTube-kanaal heeft waar heel vrije tijd in gaat zitten, en nu gaat het onderwerp over tijd, maar ik weet nog steeds niet wat voor YT-kanaal het is. Dat zou dan wel leuk zijn om te weten.

  Verder ben ik wel benieuwd hoe het uitpakt met de verschillende onderwerpen die jullie aan gaan snijden in de toekomst, hoe de balans komt te liggen. Ik blijf het in ieder geval volgen!

  Laters,
  Mike

  • Hoi Mike,

   Bedankt voor het luisteren en voor je reactie. Zeker input waar we wat mee kunnen/willen doen.

   De audio is iets wat bij de volgende aflevering een kwaliteitsverbetering zal doormaken (betere microfoons).

   Het youtube kanaal waar Johan naar verwijst, is aroimaak: ‘Thais koken makkelijk’. De vriendin van Johan kan erg goed koken en laat op dit youtubekanaal zien hoe je diverse Thaise gerechten zelf kunt maken. In de shownotes van deze aflevering, zal ik meer informatie hierover plaatsen.

   We gaan verder met het opnemen van afleveringen en zijn ook zelf benieuwd waar de balans zal komen te liggen. De tijd zal dit uit gaan wijzen. Tof dat je luistert en hopelijk blijf je dit in de toekomst ook doen.

   Groeten,
   Johan en Sven

 5. Dag mannen, leuk deze podcast!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*